INTERVIU Fritz Kalkbrenner:„ În muzica electronică din zilele noastre albumele sunt un...

INTERVIU Fritz Kalkbrenner:„ În muzica electronică din zilele noastre albumele sunt un lucru care țin de trecut, din păcate“

0
DISTRIBUIȚI

Invitatul spectacolului din Piața Unirii care a deschis oficial evenimentul Capitală Culturală Europeană 2023 Timișoara, Fritz Kalkbrenner, a devenit cunoscut în lumea întreagă datorită piesei „Sky and Sand”. Piesa compusă de fratele său Paul Kalkbrenner a devenit un imn mondial și ancora muzicală a filmului „Berlin Calling”.

În cele ce urmează am realizat un interviu cu invitatul german, înaintea apariției sale pe scena din Piața Unirii din Timișoara.

– La începutul lunii februarie ai lansat un nou single care poartă numele de „Moments Gone”. Ce urmează, ne putem aștepta la un nou album sub semnătura ta?

– Da, zilele trecute am scos o melodie nouă, dar… e doar un single. În muzica electronică din zilele noastre… albumele sunt un lucru care țin de trecut. Din păcate. Da, e adevărat am scos câteva albume în trecut, dar în zilele noastre nu mai merită să faci așa ceva. Și asta… pentru că lumea în zilele noastre stă pe telefon, iar piesele trebuie să aibă un minut și jumătate.Și a doua zi au uitat ce au ascultat. Deci… nu pot munci un an la un album. Pentru ce?

– Au trecut aproape 15 ani de la celebra „Sky and Sand”. Cum vezi azi muzica electronică, ce s-a schimbat între timp?

– Pff….S-au schimbat foarte multe. Și stiluri muzicale și oamenii. Atunci era așa numitul minimal în acele vremuri… care a venit și a plecat… a mai fost revival-ul de muzică house… Lucrurile vin și pleacă.

– Cum te adaptezi la noile stiluri din muzica electronică?

– Deloc. Eu doar îmi fac muzica mea. Și aștept momentul când n-o să mai fiu la modă și o să plec din industrie… Nu am cum să mă mint. Nu sunt Madonna, care se reinventează odată la șapte ani cu un nou look și un nou album. Nu e stilul meu. Eu am muzica mea și …asta este. Am 42 de ani acum și mulți dintre cei care dansează la seturile mele sunt la jumătatea vârstei mele.

– Ai mai fost în România, La Cluj și București. Cum ți s-a părut aici?

– Nu știu prea multe de România. Știu că sunt două feluri de minorități germane care mai trăiesc aici… Am fost și în București și în Cluj-Napoca.


Am mai fost odată și în Timișoara, dar numai pe aeroport, căci avionul a aterizat aici. E o poveste lungă. Ideea e că am mers cu mașina de la Timișoara la Cluj, a fost o excursie interesantă.

– Ai activat o bună bucată de vreme și ca jurnalist muzical. Cum au fost acele vremuri?

– Da, am fost jurnalist muzical. Am scris despre artiști. Am muncit mai mult pentru TV …pentru canale ca ZDF, Deutche Welle sau MTV Germania. Am lucrat vreo zece ani și a fost interesant.

– Seturile tale sunt live DJ set. Ce înseamnă asta din punctul tău de vedere?

– Păi, toate părțile melodiilor sunt divizate pe căi diferite. Deci am la dispoziție separat linia de drumming sau de bass, de exemplu. Toate lucruile astea le manipulez în loop-uri și le pun într-o ordine aleatoarie. Deci un set nu seamănă cu celălalt. Mai e și vocea live, desigur…

Foto: Mihai Toth

– Ai declarat că cea mai inedită experiență pe care ai avut-o la un gig a fost aceea când la un moment dat o domnișoară din public a aruncat cu pantoful în tine și te-a lovit în tâmplă. Desigur, a fost un gest de admirație. Ce alte experiențe frumoase ai avuut de-a lungul anilor?

– Da, episodul acela cu pantoful m-a marcat… Păi… poate faptul că am susținut un gig la Marele Zid Chinezesc. Sau în Jaopnia. Sau într-un club legendar din New York unde mi-am dorit să ajung de mic copil. Toate experiențele astea plăcute te fac să mergi mai departe…

– Faptul că locuiești în Berlin e un avantaj pentru cariera ta muzicală?

– Desigur. Proximitatea naște oportunitate. Nu e totuna dacă ești la Berlin și ești la 500 de metri distanță de un mare artist… te poți conecta cu el într-o manieră mai ușoară Mulți artiști tineri vin la Berlin pentru a profita de aceste conexiuni. Mi-e mult mai ușor… decât dacă aș trăi la țară în Germania la 700 de kilometri distanță de Berlin.

– Știi ceva despre muzica electronică românească?
– Nu.

– Nu ai auzit nici de ro/minimal, soundul romanian underground?

– Nu, nu am auzit. Devin tot mai bătrân și nu mai sunt la curent cu noile stiluri. Eu îmi fac setul meu. Dacă cineva mă întreabă cine e cel mai rising star în România… hey… nu știu! Nici din Germania sau Anglia, nu știu. Mă focusez pe ceea ce fac eu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.