Mesajul Simonei Neumann, fostul director al Asociației Timișoara – Capitală Europeană a...

Mesajul Simonei Neumann, fostul director al Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, în ziua deschiderii: „Timișorenii au așteptat cu mândrie acest moment pe care îl merită din plin”

0
DISTRIBUIȚI

Simona Neumann a condus timp de nouă ani Asociația Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, funcție din care a demisionat la finalul anului 2021, pe fondul incertitudinilor financiare și a neînțelegerilor cu noua administrație.

Astăzi, fosta directoare a asociației a publicat pe o rețea de socializare un mesaj dedicat deschiderii oficiale a anului capitalei culturale.

„Astăzi e ziua cea mare pe care eu, personal, o aștept de 10 ani, din 2013, când am preluat conducerea Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii și pe care am condus-o timp de nouă ani, până în 2022. Atunci, în prima mea zi de lucru am găsit o structură asociativă cu oameni entuziaști și dornici să readucă Timișoara pe harta culturală a României și a Europei, dar nu exista finanțare, echipă și nici măcar un sediu.


Nu exista încredere la nivelul populației că Timișoara ar putea să câștige prestigiosul titlu european. Cu toate acestea, am văzut cu ochii minții ziua Deschiderii oficiale, care, iată, s-a implinit cu 10 ani mai târziu. Ideea a aparținut unor oameni vizionari, intelectuali și reprezentanți ai administrației locale, care în anul 2010 s-au deplasat la Bruxelles să se intereseze cum putea orașul nostru să candideze pentru acest titlu, inspirați fiind de Sibiu 2007. De acolo a început călătoria, care, mai apoi, s-a dezvoltat de-a lungul anilor pentru a se ajunge la sărbătoarea de astăzi, trecând prin candidatura oficială în fața juriului european și câștigând titlul împreună cu echipa Asociației, în 16 septembrie 2016. Atunci, Timișoara câstiga în fața altor 13 orașe candidate, după două runde de concurs (în anii 2015 și 2016)”, a scris Simona Neumann.

Fosta lideră de proiect este sigură că Timișoara va avea beneficii pe termen lung în urma acestui titlu.

„Capitala Europeana a Culturii reprezintă în primul rând un proces de dezvoltare a orașului pe termen lung, având în centru Cultura și Comunitatea. Ce va rămâne dupa acest an? Cu siguranță, prin natura titlului, un oraș mai vizibil în plan național și internațional, o comunitate locală mai atrasă spre cultură, programe mai diversificate, noi parteneri europeni, un plus la economiile locală și regională și alte nenumărate oportunități de finanțare europeană. Timișorenii au așteptat cu mândrie acest moment pe care îl merită din plin. Am văzut entuziasmul lor de-a lungul anilor, implicarea lor atunci când a fost greu, când finanțarea era, uneori, sacadată și incertă. Mândria lor este astăzi mulțumirea mea și recunoștința că am făcut parte din schimbarea orașului în bine. Vă mulțumesc tuturor! Shine your light, Timișoara!”, mai spune mesajul Simonei Neumann.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.