Mii de copii au fost abuzați de membri ai Bisericii Catolice din...

Mii de copii au fost abuzați de membri ai Bisericii Catolice din Portugalia în ultimii 70 de ani

0
DISTRIBUIȚI

Cel puțin 4.815 copii au fost abuzați sexual de către membri ai Bisericii Catolice portugheze, majoritatea preoți, în ultimii 70 de ani, se arată într-un raport al comisiei care investighează problema.

Concluziile au fost prezentate luni.

„Vrem să aducem un omagiu sincer celor care au fost victime ale abuzurilor în copilărie și au îndrăznit să dea glas tăcerii. Ei sunt mult mai mult decât o statistică”, a declarat șeful comisiei, psihiatrul Pedro Strecht, potrivit Reuters.

Strecht a declarat că cele 4.815 cazuri reprezintă numărul „absolut minim” de victime ale abuzurilor sexuale comise de membri ai clerului în Portugalia din 1950 încoace.

Majoritatea autorilor au fost preoți și majoritatea victimelor au fost de sex masculin, a spus Strecht, adăugând că victimele au fost abuzate în școli, biserici și case ale preoților.

Majoritatea abuzurilor sexuale s-au produs atunci când copiii aveau între 10 și 14 ani.


Cea mai tânără victimă avea doar doi ani.

Biserica catolică portugheză a fost zguduită anul trecut de cazuri de presupusă mușamalizare a unor abuzuri sexuale, inclusiv de către episcopi care se află în funcții bisericești. Comisia a anunțat că pregătește o listă cu preoții acuzați care încă sunt în activitate.

Comisia portugheză și-a început activitatea în ianuarie 2022, după ce un raport din Franța a dezvăluit că aproximativ 3.000 de preoți și oficiali religioși au abuzat sexual peste 200.000 de copii. Acuzațiile de abuz au venit de la persoane din diferite medii, din fiecare regiune a țării, dar și de la cetățeni portughezi care trăiesc în alte țări din Europa, Africa și America.

Comisia a discutat cu peste 500 de victime, a analizat documente istorice ale bisericii și a intervievat episcopi și alți membri ai clerului. În total, 25 dintre mărturiile audiate de comisie au fost trimise la procuratură pentru a fi investigate, deoarece toate celelalte au fost comise cu peste 20 de ani în urmă și nu mai pot fi inițiate proceduri legale.

Comisia a declarat că legea ar trebui să fie modificată astfel încât să poată fi inițiate proceduri legale pentru infracțiuni istorice comise în urmă cu 30 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.