Noutăți la Muzeul de Artă, înaintea redeschiderii pentru Timișoara – Capitală Europeană...

Noutăți la Muzeul de Artă, înaintea redeschiderii pentru Timișoara – Capitală Europeană a Culturii VIDEO

0
DISTRIBUIȚI
Laboratorul din aripa Mercy

Ziua în care Timișoara va deveni oficial Capitală Europeană a Culturii va fi marcată, printre numeroasele alte evenimente, și de redeschiderea muzeului de artă, care a fost reamenajat își așteaptă publicul cu multe surprize.

O mai mare deschidere către public

Directorul muzeului, Filip Petcu, a declarat pentru PRESSALERT.ro că prin noua ofertă culturală a dorit ca publicul să aibă acces și la partea nevăzută a activității din muzeu, în așa fel încât deschiderea către public să fie cât mai mare.

Această transparență sporită va fi asigurată pe mai multe paliere, începând de la galeria de pe strada Mercy, cunoscută deja timișorenilor, care se dorește a fi o deschidere a muzeului către public, proiectul prin care muzeul coboară în stradă, intitulat „MNArT Open View”, oferind publicului o expoziție deschisă, care sugerează o vedere dinspre muzeu și o alta spre muzeu. La etajul I, unde vor fi expuse lucrări de artă bănățeană și românească modernă, va putea fi văzut și un depozit cu piese de patrimoniu, atât printr-o vitrină cât și prin intermediul unui laborator de digitalizare și scanare 3D.

Laboratorul de restaurare, singurul din Europa Centrală și de Est integrat în circuitul muzeal

Cum una din atribuțiile muzeului este aceea de conservare și restaurare a patrimoniului deținut, prea puțin cunoscută însă publicului larg, la cel de-al doilea etaj a fost amenajat un laborator de restaurare, prin care se poate ajunge la depozit și la vechiul laborator din aripa Mercy, care va fi folosit în continuare pentru operațiuni mai delicate. Noul laborator a fost amenajat la capătul galeriei de artă europeană – parte din moștenirea lăsată muzeului de Ormós Zsigmond – marcată de  un tablou al acestuia, căci colecțiile pe care le-a donat Timișoarei reprezintă bazele muzeului timișorean.

Laboratorul amenajat în muzeu, unde publicul va putea vedea intervențiile pe care  restauratorii și conservatorii le fac asupra unor lucrări de pictură și grafică realizate pe diferite suporturi, a fost autorizat de ministerul Culturii, și este primul laborator acreditat din vestul României, fiind totodată un demers inedit, singurul din Europa Centrală și de Est care a fost integrat în circuitul muzeal.

Dotări de ultimă generație

Printr-un perete de sticlă securizat care îl desparte de spațiul expozițional propriu-zis, vizitatorii vor putea privi, de pe o canapea, cum se restaurează lucrările în laborator.

Recuzita acestuia, din care nu lipsesc un sistem de microscopie digital, o masă de presiune joasă pentru îndreptarea lucrărilor deformate, un sistem de iluminat cu indice de redare a culorii, de mare acuratețe, și alte dotări de specialitate de ultimă generație, vor fi completate, cât de curând, cu un aparat de analiză multispectrală a picturilor, care va permite o analiză neinvazivă pentru diagnosticarea operelor de artă și constatarea unor detalii pe care ochiul uman, fie și unul de expert, nu le poate observa.


Această achiziție ar reprezenta o altă premieră românească, după ce aparatul și tehnologia folosită au fost prezentate la Timișoara în urmă cu aproape doi ani, și au fost urmate de o aplicație practică pe două lucrări din patrimoniul muzeului, alese pentru diversitatea lor cromatică și pentru starea de conservare, participanții având ocazia de a vedea cum sunt prelucrate computerizat imaginile, detaliile procesului de diagnosticare și tratament al lucrărilor.

Pentru întreaga muncă de organizare a spațiului, muzeul a beneficiat de un sprijin consistent din partea administrației județene, care a alocat pentru lucrările necesare două milioane de euro, ceea ce reprezintă 1,5% din bugetul județului. Încăperile sunt proaspăt zugrăvite, muzeul a fost dotat cu un sistem de securitate performant iar expoziția a fost regândită, lucrările alese, dintre care multe nu au fost niciodată expuse, ele fiind grupate acum pe criterii tematice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.