O nouă ediție a Festivalului Filmului Francez, cu proiecții la Arad și...

O nouă ediție a Festivalului Filmului Francez, cu proiecții la Arad și Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Cea de-a XXVII-a ediție a Festivalului Filmului Francez, a cărui temă se intitulează în acest an „Cinéma, mon amour”, se va desfășura în mai multe orașe din țară, printre care Timșoara, unde  festivalul va avea loc între 16 și 23 martie, la cinema Victoria și la Universitatea de Vest, și Arad, unde filmele vor fi proiectate la cinematograful Arta, între 22 și 24 martie. Tema aleasă dorește să scoată în evidență sprijinul pentru arta filmului și pentru cinematografele din România, multe ajunse în paragină sau transformate în spații cu o destinație improprie.

Imaginea de pe afiș face trimitere la Jean Eustache, considerat unul dintre cei mai mari cineaști francezi, festivalul având în program două din filmele sale în copii restaurate – „Mes petites amoureuses” și „La maman et la putain”, cel din urmă premiat la festivalul de la Cannes cu Marele Premiu al Juriului în 1973.

Pentru a marca cele trei decenii de francofonie în România, deopotrivă cu multilingvismul și diversitatea culturală, festivalul include în premieră secțiunea „Pépites francophones”, o selecție de filme prezentate la cele mai importante festivaluri internaționale. În același context, festivalul va găzdui, în parteneriat cu TV5 Monde, lansarea în România a platformei de „streaming francofone” și complet gratuite TV5MONDEplus, în prezența directorului general canalului, Yves Bigot.


Pentru a arăta diversitatea și creativitatea culturilor francofone din întreaga lume, TV5Monde plus oferă conținut exclusiv în limba franceză și pentru a se adresa direct publicului român, limba română devine cea de-a șasea limbă de subtitrare integrată platformei.

Pe lângă noutățile acestei ediții, festivalul își păstrează și secțiunile tradiționale  – Panorama filmelor  anului, Competiția tinerelor talente – lungmetraj și Competiția tinerelor talente – scurtmetraj. Secțiunea Panorama va prezenta zece filme de succes în Franța, printre care „Lʹinnocent” de Louis Garrel sau „Saint Omer” de Alice Diop, Competiția tinerelor talente – lungmetraj pune în valoare, ca în fiecare an, filme de debut ale unor tineri regizori, cum ar fi „Mourir à Ibiza” de Anton Balekdjian, Mattéo Eustachon și Léo Couture sau „Astrakan” de David Depesseville – filme care concurează pentru Premiul publicului – iar Competiția tinerelor talente – scurtmetraj prezintă publicului cinci filme ale unor tineri cineaști, foarte bine primite la festivalurile din Franța. Un juriu format din trei critici de film – Iulia Necșulescu, Codrin Vasile și Ștefan Ristea – va alege câștigătorul competiției, care se va bucura de un sejur la Résidence de Poche al Institutului Francez din București.

Pentru al doilea an consecutiv, festivalul va organiza o dezbatere cu tema „Care este viitorul sălilor noastre de cinema?”, la care va participa și o delegație a „École nationale supérieure des métiers de lʹimage et du son”, – cea mai importantă școală de film din Franța, în încercarea de a găsi soluții pentru soarta cinematografelor românești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.