Oficialități din 41 de țări de pe trei continente, la Timișoara în...

Oficialități din 41 de țări de pe trei continente, la Timișoara în weekendul de deschidere al Capitalei Culturale

0
DISTRIBUIȚI

Peste 100 de oficiali de rang înalt din 41 de țări și de la Comisia și Parlamentul European vor fi prezenți la Timișoara în weekendul deschiderii oficiale a Capitalei Europene a Culturii, din 17-19 februarie 2023.

Casa Regală a României va fi reprezentată de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române și Alteța Sa Regală Principele Radu al României.

Comisarul european Adina Vălean va înmâna orașului premiul Melina Mercouri al Comisiei Europene, care se acordă capitalelor europene ale culturii dacă toate obligațiile asumate prin dosarul de candidatură au fost îndeplinite cu succes.

Peste 200 de jurnaliști străini și români și-au confirmat prezența la manifestările oficiale din acest weekend.

„Le mulțumesc tuturor celor care vor veni la Timișoara pentru a sărbători împreună cu timișorenii titlul de Capitală Europeană a Culturii. Suntem onorați de interesul mare arătat Timișoarei în acest an strategic, nu doar pentru noi, ci pentru întreaga țară.


Sunt sigur că Timișoara va impresiona și câștiga inimile oaspeților noștri, atât prin frumusețea ei, cât și prin calitatea artistică a programului Deschiderii și ospitalitatea și căldura timișorenilor. Și că cei prezenți în weekendul de deschidere în orașul nostru vor spune mai departe povestea curajoasă a Timișoarei multiculturale, inovatoare și curajoase”, a transmis primarul Dominic Fritz.

La ceremonia oficială de deschidere vor participa 40 de ambasadori, din care 20 reprezintă țări din Uniunea Europeană, precum și europarlamentari, parlamentari români, membri ai Guvernului României și oficiali de rang înalt de la Comisia Europeană, miniștri ai culturii și primari din orașe europene și românești.

Invitații vor participa de la ora 17:30 la un concert festiv la Palatul Culturii, iar de la ora 19:00 se vor alătura evenimentului principal din Piața Unirii, „Sărbătorim Deschiderea”, la care sunt așteptați până la 15.000 timișoreni și vizitatori.

Conform descrierii organizatorilor, „Sărbătorim Deschiderea” pune în lumină memoria și identitatea Timișoarei, alături de artiști locali și internaționali. Pe scena din Piața Unirii vor urca de la ora 19:00, Doctorul Sinteză și K-Lu, Implant Pentru Refuz împreună cu Dora Gaitanovici, Adrian Despot, Dan Byron și ucraineanca Alyona Alyona. Piața Unirii va fi animată de spectacolul aerian al celor de la  Duchamp Pilot / Muaré Experience, cu secvențe coregrafice originale și sofisticate realizate în aer, puse în scenă cu ajutorul sistemelor de siguranță și al macaralelor care permit spectacole uimitoare. Programul cu Taraf de Caliu și oaspeții lor, care duc mai departe muzica ce i-a făcut unul dintre cele mai apreciate gipsy band din lume.

Seara va fi încheiată de DJ-ul berlinez Fritz Kalkbrenner, care îmbină vocea proprie în înregistrări și spectacole live și creează un amestec special de house melodic care bucură fanii festivalurilor și clubberii din întreaga lume.

Concertul de la Palatul Culturii și spectacolul din Piața Unirii vor fi transmise pe postul național de televiziune TVR1. Programul este disponibil pe https://opening.timisoara2023.eu/program/.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.