Percheziții la persoane bănuite că au fraudat mai multe magazine de electronice...

Percheziții la persoane bănuite că au fraudat mai multe magazine de electronice și electrocasnice din vestul țării. Ce au găsit procurorii

0
DISTRIBUIȚI

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Oradea au dispus ieri reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a cinci inculpați, pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

„În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2022 și până în prezent, pe raza județelor Arad și Timiș a fost constituit și a acționat un grup infracțional organizat, în scopul comiterii infracțiunii de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos. În vederea realizării scopului grupului infracțional, membrii acestuia au obținut în mod fraudulos datele de identificare ale unor instrumente de plată electronică emise de instituții financiar-bancare din Spania, pe care le-au înregistrat într-o aplicație de plată instalată pe dispozitive mobile. Aceștia s-au deplasat ulterior la comercianții unor rețele de retail din domeniul electronicelor și electrocasnicelor, de pe raza municipiilor Oradea, Arad, Timișoara și Deva, de unde, utilizând aplicația de plată, au achiziționat, în perioada septembrie-octombrie 2022, diferite bunuri (telefoane mobile de ultimă generație, laptopuri performante și alte produse electronice) în valoare totală de 493.018,49 lei. De asemenea, în vederea împiedicării descoperirii activității infracționale, membrii grupului au generat, prin intermediul unei aplicații dedicate plăților online, carduri virtuale emise de furnizori de servicii financiare din Statele Unite ale Americii, carduri care au fost folosite la cumpărarea bunurilor menționate anterior”, a comunicat DIICOT.

Tot ieri, au fost puse în aplicare nouă mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Arad și Timiș, ocazie cu care au fost identificate și ridicate în vederea continuării cercetărilor 17 telefoane mobile, șapte laptopuri, o tabletă, un hard-disk, patru unități flash, 21 cartele SIM, carduri bancare, sumele de 10.900 euro și 2.500 lei, două documente de identitate susceptibil a fi falsificate și 92 grame pulbere cristalizată.

La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Oradea au fost conduse, în vederea audierii, șase persoane.

La data de 09.02.2023 a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Bihor cu propunerea de arestare preventivă a trei inculpați pentru o perioadă de 30 de zile.


Pentru alți doi inculpați procurorul a dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice și al jandarmilor din cadrul Brigăzii Mobile Timișoara și Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.