Război în Ucraina, ziua 343. Rusia şi Belarus îşi intensifică exerciţiile militare...

Război în Ucraina, ziua 343. Rusia şi Belarus îşi intensifică exerciţiile militare comune UPDATE Ucraina cere Franţei asistenţă militară urgentă / Rusia critică abordarea lui Macron

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1168114949">

UPDATE Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, i-a cerut miercuri preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, să furnizeze rapid Ucrainei armament suplimentar pentru facilitarea eforturilor de respingere a invaziei militare ruse, dar Rusia a criticat abordarea liderului de la Paris.

Oleksii Reznikov a anunţat că a avut o conversaţie „foarte directă şi productivă” cu preşedintele Emmanuel Macron despre „nevoile operaţionale urgente de autoapărare faţă de agresorul rus”, potrivit unui mesaj prin Twitter citat de postul de televiziune CNN.

Ministrul ucrainean al Apărării i-a mulţumit lui Emmanuel Macron pentru „conducerea exercitată şi pentru susţinerea fermă” acordată Ucrainei.

Luni, Franţa a anunţat că va colabora cu Australia într-un proiect care prevede fabricarea a mii de obuze de artilerie care să fie oferite Ucrainei. Preşedintele Emmanuel Macron a declarat luni că teoretic nu poate fi exclusă posibilitatea de a furniza Ucrainei avioane de vânătoare, dar a insistat că trebuie îndeplinite condiţii stricte privind utilizarea acestora, pentru a nu conduce la escaladarea conflictului militar cu Rusia.

Însă Ministerul rus de Externe a criticat miercuri atitudinea preşedintelui Franţei. „Este o abordare absurdă. Oare preşedintele Franţei crede cu adevărat că livrările de armament greu şi de avioane regimului de la Kiev nu vor conduce la o escaladare a situaţiei?!”, a comentat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, potrivit cotidianului Le Monde.

Foto: arhivă

Rusia și Belarus desfășoară încă o săptămână de exerciții militare comune, a declarat Ministerul belarus al Apărării, cel mai recent semn de cooperare între aliații vecini, în contextul invaziei Moscovei în Ucraina, scrie CNN.

Ministerul a precizat că scopul antrenamentului este de a îmbunătăți compatibilitatea celor două armate și face parte din pregătirea pentru exercițiile comune pe care cele două țări le vor organiza în Rusia în septembrie.

Anunțul privind noile exerciții vine în contextul în care unitățile de luptă aeriene ruse și belaruse continuă să efectueze misiuni de antrenament în cadrul exercițiilor comune de zbor și tactice ale forțelor aeriene ale celor două țări.

Exercițiile se desfășoară la aproximativ 150 de kilometri nord de granița cu Ucraina.

Între timp, președintele rus Vladimir Putin a susținut un plan de înființare a unor centre de antrenament militar comun cu Belarus, potrivit Agenției France-Presse.

Într-un decret publicat marți, Putin i-a însărcinat pe miniștrii apărării și de externe să poarte discuții cu Belarus și să semneze un acord pentru înființarea facilităților.

Un anunț făcut în octombrie de președintele belarus Alexander Lukașenko, potrivit căruia țara sa și Rusia vor forma o forță regională comună și vor efectua exerciții, a declanșat semnale de alarmă la Kiev.

Ultima dată când forțele belaruse și ruse au organizat exerciții comune a fost în februarie anul trecut, înaintea invaziei.

Dar oficialii occidentali care au vorbit cu presa în această săptămână și-au exprimat îndoiala că Rusia ar putea lansa o ofensivă din Belarus în lunile următoare.

Cu toate acestea, prezența trupelor rusești ar determina Ucraina să își staționeze trupele în acea direcție pentru a „compensa acest risc potențial”, au spus oficialii, chiar dacă au subliniat că este „extrem de puțin probabil” ca Belarus „să fie o axă de avansare în următoarele câteva luni”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.