Război în Ucraina, ziua 362. Vladimir Putin urmează să-și țină discursul în...

Război în Ucraina, ziua 362. Vladimir Putin urmează să-și țină discursul în centrul Moscovei UPDATE 3 Biden: Invazia rusă în Ucraina este un test pentru Europa, pentru NATO şi pentru întreaga lume

3
DISTRIBUIȚI

UPDATE 3 Invazia militară rusă în Ucraina, declanşată în urmă cu un an, reprezintă un test pentru Europa, pentru Alianţa Nord-Atlantică şi pentru întreaga lume, a afirmat preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, în cursul unui discurs rostit în Polonia.

„Când Rusia a invadat Ucraina, nu a fost un test doar pentru Ucraina. Întreaga lume a fost supusă unui test. Europa a fost testată, America a fost testată, Alianţa Nord-Atlantică a fost testată. Au fost testate toate democraţiile. Iar întrebarea a fost simplă: vom răspunde sau vom ignora ce se întâmpla? Suntem puternici sau slabi? Suntem uniţi sau divizaţi? Acum, cunoaştem răspunsul la aceste întrebări. Noi ne-am apărat suveranitatea, am apărat libertatea popoarelor de a trăi fără agresiune şi în democraţie”, a declarat Biden în discursul rostit în Palatul Regal din Varşovia, conform postului de televiziune CNN şi cotidianului Le Monde.

„Ieri, am avut onoarea de a fi alături de preşedintele Volodimir Zelenski la Kiev, pentru a afirma că vom continua să susţinem aceste principii indiferent de costuri. În urmă cu un an, lumea se pregătea de căderea Kievului. Tocmai am revenit din vizita la Kiev şi vă pot spune că are o poziţie puternică. Kievul rezistă şi, cel mai important, este liber”, a susţinut Biden.

UPDATE 2 Președintele rus Vladimir Putin a anunțat marți, în discursul său în fața parlamentarilor, că Rusia își suspendă participarea la tratatul New START cu Statele Unite, care limitează arsenalele nucleare strategice ale celor două părți.

„În acest sens, mă văd nevoit să anunț astăzi că Rusia își suspendă participarea la tratatul privind armele strategice ofensive”, a declarat Putin, după aproape un an de la începerea războiului din Ucraina.

Noul tratat START a fost semnat la Praga în 2010, a intrat în vigoare în anul următor și a fost prelungit în 2021 pentru încă cinci ani, imediat după ce președintele american Joe Biden și-a preluat mandatul.

Tratatul limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care Statele Unite și Rusia le pot desfășura, precum și desfășurarea de rachete și bombardiere terestre și submarine pentru a le lansa.

Rusia deține cel mai mare stoc de arme nucleare din lume, cu aproape 6.000 de focoase, potrivit experților. Împreună, Rusia și Statele Unite dețin aproximativ 90% din focoasele nucleare din lume – suficient pentru a distruge planeta de mai multe ori.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin continuă să acuze Ucraina și statele occiddentale că au început războiul – fiind pentru prima dată când se referă la conflict ca la un război și nu ca la o „operațiune militară specială”. „Ei au început războiul și noi am folosit forța pentru a-l opri”, a spus el.

Liderii occidentali au discutat despre furnizarea de arme nucleare Ucrainei înainte de „operațiunea militară specială” a Rusiei, a susținut Vladimir Putin, în discursul său din fața parlamentarilor ruși.

El spune că Occidentul trimisese deja echipamente militare grele, avioane și sisteme de apărare în Ucraina.

NATO înființa baze militare și laboratoare biologice la granițele Rusiei, spune el.

Ei spuneau „minciuni respingătoare” atunci când vorbeau despre acordurile de la Minsk, a spus Putin.

Acordurile de la Minsk au fost semnate în 2014 și 2015 și au încercat să asigure o încetare a focului între guvernul ucrainean și separatiștii susținuți de Rusia în estul Ucrainei.

Revenind la SUA, el spune că „nicio altă țară din lume nu are atâtea baze militare străine. Au sute de baze militare în întreaga lume, întreaga planetă este împânzită de bazele lor”.

Președintele rus Vladimir Putin ar urma să țină marți un discurs în care va prezenta obiectivele pentru cel de-al doilea an al invaziei sale în Ucraina, la o zi după ce președintele american Joe Biden s-a plimbat pe străzile Kievului promițând că va fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie.

După vizita surpriză la Kiev, Biden a zburat în Polonia și marți va ține un discurs despre modul în care Statele Unite au contribuit la mobilizarea lumii pentru a sprijini Ucraina și va sublinia sprijinul american pentru flancul estic al NATO.

„Când Putin și-a lansat invazia, în urmă cu aproape un an, a crezut că Ucraina este slabă și că Occidentul este divizat.


A crezut că poate rezista mai mult decât noi. Dar s-a înșelat amarnic”, a spus Biden. „Costul pe care Ucraina a trebuit să îl plătească este extraordinar de mare. Sacrificiile au fost mult prea mari. … Știm că vor urma zile, săptămâni și ani dificili”.

În afara catedralei, tancuri rusești arse stau ca un simbol al asaltului eșuat al Moscovei asupra capitalei din prima parte a conflictului început pe 24 februarie. De atunci, războiul a ucis zeci de mii de civili, precum și soldați din ambele tabere, orașele au fost reduse la ruine, iar milioane de refugiați au fugit. Rusia susține că a anexat aproape o cincime din Ucraina, în timp ce Occidentul a promis zeci de miliarde de dolari în ajutor militar pentru Kiev.

„Această vizită a președintelui american în Ucraina, prima din ultimii 15 ani, este cea mai importantă vizită din întreaga istorie a relațiilor dintre Ucraina și SUA”, a declarat președinttele ucrainean Volodimir Zelenski.

Biden a călătorit în capitala Ucrainei cu trenul de noapte din Polonia, ajungând după aproximativ 10 ore, luni, la ora 8.00, înainte de a se întoarce în același mod, plecând imediat după ora 13.00 (11.00 GMT), potrivit unui raport al Casei Albe.

Biden a sosit luni târziu la Varșovia, unde urmează să se întâlnească cu președintele polonez Andrzej Duda, alături de alți lideri ai țărilor de pe flancul estic al NATO.

În timp ce Biden se afla la Kiev, Departamentul de Stat a anunțat un ajutor suplimentar de 460 de milioane de dolari din partea SUA pentru Ucraina, inclusiv muniție de artilerie, sisteme antiblindate și radare de apărare aeriană în valoare de 450 de milioane de dolari, precum și 10 milioane de dolari pentru infrastructura energetică.

Rusia a fost anunțată înainte de plecarea lui Biden, au declarat oficiali de la Washington și Moscova, aparent pentru a evita riscul unui atac asupra Kievului în timp ce acesta se afla acolo.

Putin va pune la curent elita politică și militară a Rusiei cu privire la conflictul din Ucraina, cea mai mare confruntare cu Occidentul de la apusul Războiului Rece, într-un discurs ținut marți în fața membrilor celor două camere ale parlamentului.

De asemenea, el va prezenta analiza sa asupra situației internaționale și își va expune viziunea sa asupra dezvoltării Rusiei după ce Occidentul i-a impus sancțiuni radicale, a precizat Kremlinul.

Discursul urmează să înceapă la ora 0900 GMT în centrul Moscovei.

Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că blocul comunitar va aproba mai multe sancțiuni înainte de 24 februarie.

Rusia încearcă să-și asigure controlul total asupra a două provincii estice care formează regiunea industrială Donbas din Ucraina. A trimis mii de recruți în Ucraina pentru o ofensivă de iarnă, dar a obținut doar câștiguri reduse până acum în asalturile din tranșeele înghețate de pe frontul estic din ultimele săptămâni.

Kievul și Occidentul consideră că este vorba de o presiune pentru a-i oferi lui Putin victorii pe care să le trâmbițeze la un an după ce a lansat cel mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Luni, șeful diplomației chineze, Wang Yi, a făcut apel la o soluționare negociată a războiului din Ucraina, în timpul unei escale în Ungaria, înainte de o vizită la Moscova pentru discuții.

Ucraina spune că orice soluție diplomatică necesită retragerea forțelor rusești de pe teritoriul său.

În public, China a rămas neutră, în ciuda semnării unui pact de prietenie „fără limite” cu Rusia cu câteva săptămâni înainte de invazie.

Washingtonul a declarat în ultimele zile că este îngrijorat de faptul că Beijingul ar putea începe să aprovizioneze Moscova cu arme. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a declarat că Statele Unite nu sunt „în poziția de a face cereri Chinei”.

Ucraina se așteaptă să primească în următoarele luni mari cantități de armament occidental care o vor ajuta să organizeze o contraofensivă planificată. În ultimele săptămâni, forțele ucrainene au afirmat că au provocat pierderi uriașe în timp ce respingeau atacuri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.