Război în Ucraina, ziua 366. Un nou val de sancțiuni pentru Rusia,...

Război în Ucraina, ziua 366. Un nou val de sancțiuni pentru Rusia, în timp ce Aurescu atrage atenția la ONU asupra situației din Republica Moldova. UPDATE Atacuri aeriene la Herson

0
DISTRIBUIȚI

Uniunea Europeană a aprobat, după negocieri agitate, al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, la aniversarea invaziei Moscovei în Ucraina, a anunțat vineri seara târziu președinția suedeză a UE.

„Împreună, statele membre ale UE au impus cele mai puternice și mai extinse sancțiuni de până acum pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul”, a anunțat președinția pe Twitter. „UE rămâne unită cu Ucraina și cu poporul ucrainean. Vom continua să sprijinim Ucraina, atât timp cât va fi nevoie”.

Pachetul include restricții mai stricte la exportul de bunuri cu dublă utilizare, precum și măsuri împotriva entităților care sprijină războiul, răspândesc propagandă sau livrează drone folosite de Rusia.

De asemenea, SUA au marcat primul an al invaziei Rusiei în Ucraina cu 2 miliarde de dolari în armament pentru Kiev și noi sancțiuni împotriva Rusiei, menite să submineze capacitatea Moscovei de a purta un război. Moscova spune că măsurile nu vor funcționa.

Administrația președintelui american Joe Biden a dezvăluit sancțiunile în timp ce blocul Grupului celor 7 națiuni bogate și președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-au întâlnit pentru a discuta despre un ajutor suplimentar.

Printre măsurile luate se numără impunerea de restricții de viză pentru membrii armatei ruse, înghețarea activelor aliaților președintelui Vladimir Putin, interzicerea efectivă a importurilor de aluminiu din Rusia, limitarea activității bancare și a activităților de fabricare a armelor rusești și introducerea celei de-a doua companii de telefonie mobilă a țării, Megafon, pe lista neagră a comerțului, relatează Reuters.

Anatoli Antonov, ambasadorul rus în Statele Unite, a declarat că sancțiunile nu vor avea niciun impact.

România avertizează asupra situației din Republica Moldova

Impactul războiului din Ucraina se resimte larg și profund. , iar încălcările dreptului internațional umanitar și atacurile asupra infrastructurii civile critice au obligat milioane de ucraineni să se refugieze, a spus ministrulde externe Bogdan Aurescu, la ONU.

Aurescu a spus că de un an, România, vecin direct al Ucrainei, se află în fruntea eforturilor de ajutorare a Ucrainei și de contracarare a consecințelor multiple ale războiului atroce, ilegal și neprovocat al Federației Ruse, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, împotriva Ucrainei, un stat suveran și independent.

El a afirmat că din prima zi a acestui război, România a acționat în deplină solidaritate cu poporul ucrainean, a făcut investiții considerabile în infrastructura de transport, energetică și alimentară și a primit peste 3,6 milioane de refugiați ucraineni care au tranzitat teritoriul românesc.

„Până în prezent, am facilitat livrarea a peste 13 milioane de tone de cereale ucrainene, contribuind la eforturile globale de asigurare a securității alimentare.


România speră la un rezultat pozitiv pe termen lung și la continuarea Acordului privind Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră. România a fost, de asemenea, un susținător puternic al eforturilor de tragere la răspundere pentru toate crimele grave comise în Ucraina, inclusiv pentru crima de agresiune. Ne-am alăturat nucleului de state care lucrează alături de Ucraina pentru a identifica cel mai potrivit temei juridic pentru înființarea unui Tribunal destinat acestui scop”. a declarat ministrul.

Bogdan Aurescu a avertizat asupra situației în care se află Republica Moldova. ”Războiul în curs din Ucraina are un impact major în regiune. Am întins o mână de ajutor vecinului nostru, Republica Moldova, țara cea mai afectată de război, cu excepția Ucrainei însăși. Și trebuie să vă aduc în atenție că suntem preocupați profund de ultimele planuri ale Rusiei de a destabiliza această țară. În această privință, este absolut inacceptabil să vedem o retorică amenințătoare, precum cea inclusă în declarația de astăzi a Ministerului de Externe al Rusiei, prin care a anunțat că armata rusă va „răspunde în mod adecvat” unor așa-zise „provocări” sau „atacuri” împotriva compatrioților ruși și a personalului și depozitelor militare din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. O astfel de conduită provocatoare, bazată pe nimic, bazată pe acuzații nefondate, este complet inacceptabilă”, potrivit ministrului de Externe.

UPDATE Cel puțin trei persoane au fost rănite și au ajuns la spital în urma unui atac cu rachete lansat de ruși asupra orașului Herson.

Trei persoane au fost spitalizate în urma unei lovituri rusești asupra orașului Herson din sudul Ucrainei.

Andriy Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a confirmat atacul pe Telegram.

„Teroriștii ruși luptă împotriva civililor”, a spus el, potrivit Sky News.

Orașul strategic din regiunea Dnipro a fost capturat de ruși la începutul războiului, dar a fost eliberat în noiembrie după o contraofensivă ucraineană.

Trupele rusești și-au consildat pozițiile în apropierea orașului și lansează frecvent atacuri aeriene.

Tot sâmbătă, obuzele rusești au lovit un sat din regiunea Dnipro însă nu au fost raportate victime.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.