Prefectura anunță școală online pentru elevii dintr-un corp de clădire cu risc...

Prefectura anunță școală online pentru elevii dintr-un corp de clădire cu risc sesmic 1 al unui liceu din Timișoara. Reacția primăriei

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Arhivă

Elevii din nouă clase ale unui liceu din Timișoara vor învăța de marți online, după ce autoritățile au descoperit că aceștia învățau într-un corp de clădire încadrat cu clasa de risc seismic 1.

Prefectul județului Timiș Mihai Ritivoiu susține că, după cutremurul din Gorj, a solicitat tuturor primăriilor situația clădirilor aflate în clasa de risc seismic I.

„Primăria Timişoara ne-a comunicat prin adresa 4106 din 17 februarie că «niciuna din expertize nu a încadrat imobile expertizate în risc seismic clasa I». Astăzi am intrat în posesia unui raport de expertiză privind corpul de clădire A a Colegiului Economic «Francesco Nitti» Timişoara. La pagina 22 este indicată clar clasa de risc seismic finală: Rs I, din care fac parte clădirile cu risc ridicat de prăbuşire”, a scris luni Mihai Ritivoiu pe Facebook.

Acesta susține că a solicitat Inspectoratului Şcolar Județean să oprească orele desfăşurate în această clădire.

„Programul a 300 de copii va fi afectat. Nouă clase (șase de a IX-a, două de a X-a, una de a XII-a) vor intra de mâine în online, urmând ca în următoarele zile să găsim soluții pentru relocarea lor. Încă o clasă de seral va fi relocată de mâine”, a mai anunțat prefectul.

Primăria Timișoara, prin vocea viceprimarului Ruben Lațcău, invocă probleme sistemice, „vicele” considerând că dacă s-ar face expertize „pe bune”, multe școli din țară ar fi închise.

„E vorba de o Ordonanță de Urgență pe care nu am văzut-o, auzim doar zvonuri, pe care guvernul vrea să o dea cu privire la școlile care sunt în clasa de risc seismic 1.


Noi avem mai multe proiecte de investiții în Timișoara pe școli, printre care și «Francesco Nitti», unde vrem să extindem acel corp de clădire, iar asta înseamnă și o expertiză tehnică care ne spune exact care este starea clădirii și ce intervenții trebuie să facem. Proiectul intră mâine în consiliul local. După ce va fi votat, urmează partea de proiectare, iar odată cu execuția lucrărilor se va rezolva și această problemă de consolidare. Trăim într-un stat în care guvernul ia decizii absurde de la o zi la alta, fără să conștientizeze problemele de sistem din întreaga țară. Avem o singură școală în clasa I de risc pentru că avem probabil o singură expertiză făcută pe bune în ultimii ani. Probabil că dacă ar fi făcute expertize reale în toată țara, pe școli, situația cred că ar fi dramatică”, a spus viceprimarul USR.

De asemenea, acesta acuză Prefectura și Inspectoratul Școlar Județean Timiș că judecă cu dublă măsură. „Am constatat că în acest caz se pot trece cursurile în online. Noi am avut anul trecut o încercare de a trece în online un liceu de mari dimensiuni, «Emanoil Ungureanu», care este într-o reabilitare totală, investiția este în curs. Atât Inspectoratul Școlar cât și Prefectura au spus că nu se paote trece învățământul în online nici măcar pentru o perioadă determinată, limitată. Mă bucur că acum au luat această decizie și că dacă a fost această voință de la București s-a putut. Expertiza de care Prefectura se leagă am făcut-o pentru reabilitarea clădirii, parte dintr-un proeict mai larg care este în curs. Sper doar că și atunci când această școală va intra în șantier să putem de asemenea să poată funcționa online, să nu ne trezim că ceea ce se poate pe guvern nu mai e posibil pentru primărie”, a mai spus Ruben Lațcău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.