Spectacol de zile mari în Piața Unirii, în deschiderea anului în care...

Spectacol de zile mari în Piața Unirii, în deschiderea anului în care Timișoara este Capitală Europeană a Culturii: ”Ce frumoasă ești/Stai în București”

3
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1026616231">

Exact la ora programată, spre deosebire de ceremonia de la Operă, spectacolul din Piața Unirii a început cu un DJ și VJ set cu Doctorul Sinteză & K-lu, muzica electronică dând semnalul începerii petrecerii.

A urmat concertul Implant pentru Refuz & friends, la care au participat Ovidiu „Bulbuc” Takács, Ovidiu „Okelari” Vinereanu, Dora Gaitanovici, Adrian Despot, Dan Byron și Alyona Alyona (Ucraina).

După concertul IPR, comisarul european Adina Vălean a înmânat primarului Fritz premiul „Melina Mercouri” din partea Comisiei Europene pentru Programul Timişoara Capitală Europeană a Culturii, distincție care vine și cu o bonificație financiară în valoare de 1,5 milioane de euro.

A urmat Muaré Experience, un performance intens care îmbină muzica trupei Duchamp Pilot și show-ul aerian al companiei spaniole Voalá Project, un spectacol care a făcut deliciul publicului care a umplut Piața Unirii.

Atmosfera a fost animată apoi de recitalul Taraf de Caliu, proiectul format de membrii fondatori ai Taraf de Haidouks, ansamblul de lăutari care s-a bucurat în ultimii 30 de ani de mult succes în toată lumea. Muzicienii au cântat la Tokyo, Singapore, Paris, New York, Los Angeles, Istanbul sau Londra, iar în anul 2002 au primit premiul BBC World Music pentru cel mai bun grup din Europa și Orientul Mijlociu. Alături de Taraf de Caliu, pe scena de la Timișoara au urcat formația Impex, clarinetistul bulgar Filip Simeonov și Alexei Ciobanu, de la Ansamblul Folcloric „Timișul”. În timpul show-ului, celor din piață li s-a cântat  și ”Ce frumoasă ești/Stai în București,/ Stai pe Grivița,/ Mi-ai mâncat viața”. Solista celor din Tarad de Caliu a anunțat că se cântă ” din partea domnului primar, să-i dea Dumnezeu sănătate”.

Lavinia Chiţu, una dintre puţinele interprete de concert în limba semnelor române, a fost pe scenă, alături de artişti, și a tradus versurile şi a redat ritmul muzicii, astfel încât persoanele cu deficienţe de auz să se poată bucura de spectacol.

Seara s-a încheiat cu un DJ set al germanului Fritz Kalkbrenner, un veteran al muzicii electronice din Berlin.

Weekendul de deschidere al Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii continuă și zilele următoare, cu zeci de evenimente, iar programul complet poate fi consultat AICI.

3 COMENTARII

  1. Atâția ani românii au fost catalogati ca un popor de țigani. Acum Fritz le- a arătat spiritul Timișoarei prin Taraful Caliu. Bravo Friți pt. promovare.

    • Timişoara, România nu au fost reprezentate nici măcar cinci minute de ceva autentic, tradiţional românesc. Cred că meritam şi noi românii măcar atât, cu Capitala Culturii la noi în ţară. Ruşine Friţ şi USR!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.