Spectacolele lunii martie pe scenele din Timișoara

Spectacolele lunii martie pe scenele din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Teatrul național începe luna în sala studio „Uțu Strugari” cu spectacolul „Amintiri din epoca de școală”, o adaptare după schițele lui Caragiale, urmat de recenta premieră „Maria din Magdala”, piesă a scriitorului și dramaturgului timișorean Ion Juca Rovina, care se dorește a fi o viziune teatrală asupra unui personaj întrupat din numeroasele, diferitele și contradictoriile interpretări date de-a lungul timpului Mariei Magdalena, cea care a trăit în apropierea Mântuitorului și s-a dovedit capabilă de dragostea absolută. În aceeași sală vor mai avea loc spectacolele „Prin oglindă”, „Pe mâine”, „O noapte furtunoasă. Un exercițiu” și „Breaking News”. Sala 2 va găzdui spectacolele „Școala femeilor versus școala bărbaților”, două reprezentații ale spectacolului  „Slow down!/Mai încet!”, „Sunt o babă comunistă” și „Boala familiei M.”, iar în sala mare vor avea loc reprezentații ale spectacolelor „Proștii sub clar de lună”, „Freak Show” și „Anna Karenina”.

Opera „Madama Butterfly” de Giacomo Puccini va fi jucată pe scena operei timișorene în 3 martie, iar un alt spectacol de operă, „Bal mascat” de Giuseppe Verdi, e programat în 17 martie. Din repertoriul lunii mai fac parte operetele „Contesa Maritza” de Emerich Kálmán, „Bal la Savoy” de Paul Abraham, cu două reprezentații, opereta feerie „Scufița Roșie” de Nicolae Brânzeu, spectacol susținut de studenții facultății de muzică și teatru Timișoara, baletul „Baiadera” de Ludwig Minkus și două reprezentații ale spectacolului pentru copii „Hänsel și Gretel” de Engelbert Humperdinck. În 20 martie, de la ora 19:00, sala barocă a muzeului de artă va găzdui spectacolul  „Cânt și cuvânt în muzica franceză” iar în 22 martie, la orele 11:00 și 12:30, un recital intitulat „Călătorie în lumea muzicii românești”, care va avea loc la Muzeul Banatului. Acestea vor fi susținute de artiști lirici ai operei, iar accesul va fi permis pe bază de invitații care pot fi ridicate de la agenția de bilete a operei.

Teatrul german timișorean începe luna cu o premieră, „Visul unei nopți de vară” o adaptare după celebra piesă a lui William Shakespeare, care va avea loc în 4 martie și va mai avea încă două reprezentații. Spectacolele „Tschick. De ce am furat mașina”, „Crăiasa Zăpezii” și „Cartea junglei” vor avea, de asemenea, câte două reprezentații. În 17 martie este programat spectacolul „Dumnezeul Kurt”, dramatica existență a unui deținut evreu aflat într-un lagăr de concentrare din Polonia ocupată în al doilea război mondial, folosit de prietenul său din tinerețe, ajuns comandant al lagărului, pentru a retrăi tragedia greacă a lui Sofocle, „Oedip rege”, iar în ultima zi a lunii, spectacolul „Liber pentru pace”, în care artiști din orașele înfrățite Timișoara și Karlsruhe se întâlnesc într-o lectură scenică, abordând dramaticele teme ale războiului. Zilele de 25 și 26 martie sunt dedicate teatrului NiL, când, conform tradiției, trupele NiL vor prezenta mai multe spectacole pe scena teatrului german.

Luna martie începe la teatrul maghiar cu spectacolul „Doctorul”, o adaptare a piesei „Profesorul Bernhardi” de Arthur Schnitzler, pusă în scenă la Timișoara de reputatul regizor Andrei Șerban.


În 15 martie, teatrul găzduiește spectacolul de teatru-dans al ansamblului Trei Scaune din Sfântu Gheorghe, „Tragedie”, după opera lui Madách Imre, iar în 20 martie este programată coproducția „Orașul paralel: Iosefin”, realizată cu CiviCultura și Asociația Diogene, care are locul de întalnire pe peronul gării de nord la orele 15:00 și 17:00, pentru a oferi participanților un spectacol unic care deschide lumi paralele și dezvăluie povești surprinzătoare ale cartierului Iosefin. Ziua următoare, începând cu ora 18:00, oferă posibilitatea de a vedea sau revedea spectacolul „Orașul paralel: Fabric” realizat împreună cu teatrul german, cu loc de întâlnire la stația vaporetto Corneliu Coposu, de unde cei prezenți vor fi transportați cu un autobuz spre centrul reformat „Noul Mileniu”. Trei zile la rând, spectatorii vor avea prilejul de a vedea ultima premieră a teatrului, „Sora soarelui și lumina stelelor”, în interpretarea actriței Tar Mónika, iar în 27 martie, de la ora 19:00, la Casa Maghiară va avea loc spectacolul de improvizație „Seara în care se poate întâmpla orice”, urmat de un al doilea spectacol de improvizație, „Îți pierzi din nume diacriticele V”, în 27 martie, când se sărbătorește Ziua Mondială a Teatrului. Teatrul timișorean va mai juca în această lună spectacolele „Doctorul” la teatrul național din Târgu Mureș și „Nimic” la universitatea din Târgu Mureș și teatrul Studio. Cu excepția spectacolelor de improvizație, toate celelalte beneficiază de traducere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.