Tabără dintr-o zonă mirifică, readusă la viață de… artă. Cum ar putea...

Tabără dintr-o zonă mirifică, readusă la viață de… artă. Cum ar putea arăta în viitorul apropiat FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1840348636">

Complexul turistic Căsoaia se află într-o depresiune din Munții Zarandului, pe malurile pârâului Arăneag, la o altitudine de aproximativ 230 de metri, și este înconjurat de întinse păduri de fag și stejar. Regiunea era cunoscută în urmă cu două secole pentru minele de aur și aramă, urme ale vechilor galerii păstrându-se până astăzi.

Parcul de sculptură monumentală, repus în circuitul turistic

În ultimele trei decenii ale secolului trecut, la Căsoaia, unde a avut loc o tabără  internațională de sculptură monumentală, a luat naștere un adevărat muzeu în aer liber, unde nu mai puţin de 56 de artişti români, printre care George Apostu, Mihai Buculei, Dumitru Şerban, Bata Marianov, Aurelian Bolea, Ioan Deac sau Marcela Branea, și unul din Ungaria, au lăsat 72 de lucrări, care se întind pe șase hectare.

Cu toate că tabăra a fost neglijată timp de mai multe decenii și a ajuns în paragină, în urmă cu patru ani s-au făcut defrișări și parcul a fost repus în circuitul turistic după ce muzeografii de la Complexul Muzeal Arad au expertizat lucrările și au constatat că se află în stare bună, doar puține fiind afectate de degradări minore.

La Căsoaia există și o tabără școlară care a fost modernizată în ultimii ani, un sat de vacanță și vile în care turiștii se pot caza, iar administrația locală a promis că va face demersuri pentru ca această zonă să devină stațiune de interes local, ceea ce ar permite obținerea de fonduri europene pentru noi investiții și valorificarea întregului potențial turistic. Deocamdată, administrația județeană a promis că va materializa un proiect de modernizare a zonei de agrement Căsoaia, pentru a deveni un centru menit să atragă cât mai mulți turiști, nu numai pentru peisajele din împrejurimi ci și pentru posibilitățile de divertisment pe care le oferă.

Turn belvedere și trenuleț pentru parcul de sculptură

În tabăra de la Căsoaia se dorește construirea unui turn de peste 33 de metri – echivalent cu un bloc de zece etaje – cu cinci platforme de belvedere pe diferite niveluri, prima la baza turnului iar următoarele din patru în patru metri, de la 16 metri până la ultima, la 28 de metri, care vor permite o vedere panoramică asupra întregii zone de agrement, și cu ajutorul unor telescoape. Totodată, pe acoperișul turnului, va fi montată o instalație solară care va produce energie pentru iluminatul bungalow-urilor din tabără și pentru asigurarea apei calde la căsuțe.

Va fi pus în funcțiune și un trenuleț care va plimba turiștii prin parcul de sculptură monumentală cu cele peste 70 de lucrări, va fi amenajat un teren cu obstacole, cu tuneluri, ziduri de cățărat și mlaștini, și o tiroliană al cărei traseu de 40 de metri va fi prelungit la o sută de metri, creșterea serviciilor turistice având  menirea de a atrage turiștii în acest loc pitoresc, uitat de multă vreme.

Surse foto: actualitati-arad.ro, aradon.ro, arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.