Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, deschisă printr-o gală cu probleme...

Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, deschisă printr-o gală cu probleme organizatorice

2
DISTRIBUIȚI
Christian Rudik, Dominic Fritz, Lucian Romașcanu, Ada Hausvater, Nicolae Ciucă și Alin Nica înaintea ceremoniei de deschidere Timișoara 2023

Haosul de dimineață a fost reflectat și în câteva probleme organizatorice apărute la ceremonia de deschidere a anului Capitalei Europene a Culturii, care a avut loc vineri seara la Palatul Culturii din centrul Timișoarei. Astfel, o bună parte din reprezentanții instituțiilor de cultură timișorene au fost așezați la balconul de la etajul al doilea. Plasatorii obișnuiți, care cunosc sala, au fost înlocuiți de voluntari ai Centrului de proiecte, lucru care a dus la probleme în ceea ce privește direcționarea invitaților către locurile lor, într-o astfel de situație regăsindu-se chiar ambasadorul Germaniei.


De altfel, oameni din Teatrul Național Timișoara și din Opera Națională Timișoara au fost nevoiți să facă pe gazdele. Totul a culminat cu pana de curent de la ora 19:00.

Ceremonia a început cu mai bine de jumătate de oră după ora programată, cu un discurs al primarului Dominic Fritz, care a menționat faptul că la Timișoara sunt prezenți în acest weekend parlamentari și europarlamentari, ambasadori și consuli din peste 50 de țări, miniștri și secretari de stat cu portofoliul cultură din Slovacia, Grecia, Slovenia, Polonia, Muntenegru, Ungaria, Serbia, peste 200 de jurnaliști străini și români acreditați pentru weekendul de deschidere al Capitalei Culturale, primari din orașe românești și străine.

Edilul-șef a vorbit în română, maghiară, germană și engleză, punctând astfel multiculturalitatea Timișoarei. „În această Europă, care încă își găsește drumul în acest secol complex, Timișoara vrea să transmită curaj cu povestea ei: Diversitatea e o sursă de putere. Cultura creează prosperitate”, a spus Dominic Fritz.

Timișoara 2023 se desfășoară sub înaltul patronaj al președintelui României, însă Klaus Iohannis nu a fost prezent la ceremonie. Mesajul președintelui a fost transmis de Sergiu Nistor, consilier prezidențial și a fost comisar al capitalei europene a culturii de la Sibiu.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a precizat în discursul său că „Timișoara nu este doar orașul-martir care a aprins scânteia libertății în anul 1989 – «Azi la Timișoara, mâine în toată țara!». Timișoara este orașul-punte între comunitățile culturale din Europa, care emană neîncetat vibrațiile de cooperare, dialog și creativitate în rândul generațiilor sale seculare unite în diversitate”.

Ceremonia presărată cu momente muzicale a fost găzduită de două actrițe timișorence, Christine Cizmaș, de la trupa independentă Auăleu Teatru, și Ioana Bugarin, care anul trecut a putut fi văzută în cinematografe în folmul „Miracol”. Ioana Bugarin este fiica lui Horia Bugarin, primarul din Dumbrăvița.

Înainte ca evenimentele de la Operă să se încheie, show-ul din Piața Unirii începuse deja.

2 COMENTARII

  1. Tipic pentru Timisoara, o mare mina de amatori coordoneaza aceste proiecte, gasca de hoti de la Sibiu s-a mutat la Timisoara sub haina lui Fritz cu scopul de a jefui Timisoara si a expatria sine de bani din bugetul Capitalei Culturale Timisoara catre partidele politice in frunte cu USR , PNL si PSD … o hotie de partide politice ; Timisoara va plati ca de obicei nota de plata si altii vor profita de pe urma acestor bani, nu Timisoara, nu timisorenii,,,, de ce a picat curentul ? de emotia momentului ? NU , Opera , Teatrul si alte institutii de cultura sunt vaduvite de bugete de investitii in infrastructura,logistica,dotari tehnice si personal tehnic de specialitate ! bani promisi care nu au fost alocati astfel incat acum sa avem institutii sigure si bine dotate; sa nu ne miram daca intr-o zi vor lua foc sau se vor narui! Au nevoie de bani de investitii pentru a fi aduse la standardul de utilizare la anul 2023. Cultura inseamna investitii in baza materiala dar si in pregatirea de personal de specialiate nu ca si fripturistii de la Centrul de Proiecte, Casa de Cultura , Asociatia Culturala Tm2023 si altele,Fritzturisti si saltimbanci .Alo dl Demeter ??? ti- ai amintit de Timisoara dupa atatia ani si traseismul politic prin institutii din Bucuresti ? Fa un mic efort si lasa banii Timisoarei in Timisoara

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.