Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 a lovit Turcia și Siria UPDATE...

Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 a lovit Turcia și Siria UPDATE 5 Bilanţ provizoriu: peste 2.600 de morţi

0
DISTRIBUIȚI

Bilanțul victimelor cutremurului produs luni dimineața în Turcia se modifică rapid. Aproape 200 de persoane au murit în Turcia și în Siria, anunță autoritățile.

Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 a zguduit Turcia și Siria. Inițial se vorbea despre zeci de victime, dar între timp au fost confirmate 195 de decese în cele două țări, potrivit autorităților citate de Sky News.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat pe Twitter că „echipe de căutare și salvare au fost trimise imediat” în zonele afectate de cutremur.

„Sperăm că vom trece împreună prin acest dezastru cât mai curând posibil și cu cât mai puține pagube”, a scris el.

Ministrul de interne Suleyman Soylu a declarat că „prioritatea este să scoatem oamenii prinși sub clădirile ruinate și să îi transferăm la spitale”.

Pagubele nu pot fi estimate, dar sunt foarte mari. Autoritățile regionale vorbesc de sute de case distruse sau avariate de cutremur.

UPDATE 1 Numărul morților a trecut de 300 în Turcia și Siria.

UPDATE 2 Cutremurul din Turcia a avut cel puțin 42 de replici în câteva ore. Cea mai mare a avut intensitatea 6,6.

Cel puțin 42 de replici au fost resimțite în Turcia în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 de luni dimineață, a anunțat Ministerul pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență.

„Începând cu ora 6.30 dimineața, au fost înregistrate în total 42 de replici, dintre care cea mai mare a fost de 6,6 grade”, a anunțat ministerul potrivit Sky News.

Replicile au zguduit Turcia în primele două ore după cutremurul inițial, care s-a soldat cu sute de morți și mii de răniți. Bilanțul provizoriu al victimelor a ajuns la 568 de morți.

UPDATE 3 Associated Press relatează că agenția turcă de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență a transmis că cel puțin 284 de persoane au murit în șapte provincii turcești. Alte 440 de persoane au fost rănite.

Aproape 900 de clădiri au fost distruse în provinciile Gaziantep și Kahramanmaras din Turcia, a declarat vicepreședintele Fuat Otkay. Un spital s-a prăbușit în orașul de coastă mediteraneean Iskanderoun, dar numărul victimelor nu era clar încă, a spus el.

Numărul morților în zonele deținute de guvern din Siria a urcat la 245, cu peste 630 de răniți, potrivit presei de stat siriene. Cel puțin 147 de persoane au fost ucise în zonele controlate de rebeli, potrivit Căștilor Albe. S-au raportat clădiri prăbușite într-o fâșie transfrontalieră care se întinde de la orașele siriene Alep și Hama până la Diyarbakir din Turcia, la peste 330 km spre nord-est.

UPDATE 4 Peste 1.200 de persoane au murit în Turcia și Siria în urma cutremurului puternic cu magnitudinea de 7,8 grade care s-a produs în Turcia luni dimineață.


Alte mii de persoane sunt rănite în ambele țări.

Cel puțin 912 persoane au murit în Turcia, a declarat luni președintele turc Recep Tayyip Erdoğan într-un discurs televizat. În Turcia, Erdogan a estimat numărul total de răniți la 5.383, potrivit CNN.

Echipele de salvare din Turcia au salvat peste 2.400 de persoane de sub dărâmături, a declarat Erdogan. În Turcia, în jur de 9.000 de persoane lucrează în acest moment la operațiunile de căutare și salvare, urmând să se alăture și alte persoane, a adăugat liderul turc. Nu se știe câte persoane se mai află sub dărâmături.

Cutremurul de luni este cel mai mare dezastru care a lovit Turcia din 1939 încoace, a spus președintele țării. În 1939, aproximativ 30.000 de persoane au fost ucise și peste 110.000 de clădiri au fost distruse de un cutremur la fel de puternic.

În Siria, cel puțin 386 de persoane au murit, dintre care 239 în regiunile Alep, Hama, Latakia și Tartus, a anunțat televiziunea de stat siriană. Grupul „Căștile albe”, cunoscut oficial sub numele de Apărarea Civilă siriană, a raportat și cel puțin 147 de morți în zonele controlate de opoziție din nord-vestul Siriei.

Alte sute de persoane au fost rănite în urma cutremurului. 648 de răniți sunt în Alep, Hama, Latakia și Tartus, a raportat televiziunea de stat siriană. Alte 340 de răniți sunt în zonele controlate de opoziție, au adăugat Căștile Albe.

UPDATE 5 Bilanţul cumulat al cutremurelor produse luni în sud-estul Turciei, în apropierea frontierei cu Siria, depăşeşte 2.600 de morţi, potrivit noilor date furnizate de autorităţile turce, de Administraţia de la Ankara şi de Naţiunile Unite.

În Turcia, ministrul Sănătăţii, Fahrettin Koca, a declarat luni seară că bilanţul actual este de 1.651 de morţi şi 11.119 răniţi, potrivit agenţiei Reuters.

În Siria, cifrele furnizate de Administraţia de la Damasc şi de echipele Naţiunilor Unite care acţionează în zonele din nord-vestul ţării aflate sub control insurgent indică în acest moment cel puţin 968 de morţi. Mii de persoane au rămas fără adăpost din cauza prăbuşirii a numeroase clădiri.

Epicentrul seismelor de suprafaţă a fost în sud-estul Turciei, la frontiera cu Siria. Un cutremur de 7,8 grade a avut loc luni dimineaţă în zona Pazarcik (Kahramanmaras). Un alt cutremur, de 7,6 grade, s-a produs la prânz în zona Elistan. Cutremurele, urmate de zeci de replici, au fost simţite foarte puternic în provinciile turce Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay şi Kilis.

În Siria, cutremurele au afectat puternic provincia Alep, în special localităţile Jandaris şi Atareb. În afară de Turcia şi Siria, cutremurele au fost resimţite în Cipru şi Liban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.