„Victor Brauner: Invenții și magie”, expoziție la Timișoara cu lucrările unui artist...

„Victor Brauner: Invenții și magie”, expoziție la Timișoara cu lucrările unui artist român mai cunoscut în străinătate decât acasă

0
DISTRIBUIȚI

„Victor Brauner – Invenții și magie” este, după prima expoziție retrospectivă dedicată lui Paul Neagu, care mai poate fi văzută până la jumătatea lunii aprilie, cea de-a doua din cele trei mari expoziții retrospective consacrate de muzeul de artă timișorean capitalei europene a culturii Timișoara.

Prea puțin cunoscut în România, Victor Brauner, născut la începutul secolului trecut într-o familie evreiască din Piatra Neamț, s-a împlinit ca artist la Paris, unde s-a stabilit. „În Franța este considerat mai valoros decât Salvador Dali sau René Magritte”, spune directorul muzeului, Filip Petcu. A fost atras de mișcarea  avangardistă încă de la București, unde a urmat Școala de Arte Frumoase, și a trecut prin mai multe curente, de la dadaism și expresionism până la suprarealism, lucrările sale găsindu-și consacrarea la Paris, unde prima sa expoziție s-a bucurat de aprecierea lui André Breton, unui din inițiatorii suprarealismului.

Expoziția retrospectivă de la Timișoara, o reluare a unui proiect mai vechi al muzeului de artă bucureștean care nu s-a mai materializat, reunește în jur de 140 de lucrări, cele mai multe de pictură, grafică  și sculptură, dar și desene, ilustrații de carte și documente selectate de curatorul expoziției, Camille Morando, de la centrul Pompidou din Paris. Lucrările provin în cea mai mare parte din Franța, de la Centrul Pompidou, muzeul de artă contemporană Cantini din Marsilia și cel din Saint-Étienne, dar și de la cinci muzee românești – Muzeul Național de Artă al României, Muzeul de Artă Recentă,  Muzeul Țării Crișurilor, muzeele de artă din Galați și Tulcea – precum și din colecții private din țară și străinătate. Printre cele 13 lucrări aflate în colecțiile din România, se numără și cea care aparține cunoscutului om de afaceri și colecționar timișorean Ovidiu Șandor.

Expoziția, prima retrospectivă din România și  cea mai amplă din Europa de Est dedicată artistului, dorește să ilustreze cât mai cuprinzător creația lui Victor Brauner, în semn de omagiu adus celui care a reușit să creeze o operă singulară sub influența avangardismului românesc și francez, dar și al civilizațiilor arhaice și a celor mai diverse mitologii. „Artistul originar din România, care s-a consacrat în mediul artistic parizian al secolului trecut, este de mare actualitate în contextul actual al migrației, el fiind un emigrant care s-a făcut remarcat la Paris așa cum Paul Neagu a fost un inovator în Marea Britanie, dar și pentru că războiul, cu ororile și distrugerile sale, a fost o temă care i-a marcat o parte din tablouri”, a precizat, pentru PRESSALERT.ro, Filip Petcu.

Expoziția, organizată de muzeul de artă timișorean în colaborare cu Centre Pompidou, fundația Art Encounters și Institut Français de Roumanie, și care a beneficiat de numeroși sponsori, va avea vernisajul vineri, 17 februarie, ora 16:00, și va fi deschisă până în luna mai.

Catalogul bilingv „Victor Brauner: Invenții și magie”, va fi lansat sâmbătă, 18 februarie, de la ora 14:00, în Sala Barocă a muzeului, în prezența curatorului și coordonatorului editorial al acestuia, Camille Morando, a lui Christian Derveloy, directorul tipografiei „Arta Grafică” și a directorului artistic al fundației Art Encounters, Diana Marincu.


În aceeași zi, la ora 17:00, va fi lansat și volumul monogafic Paul Neagu, prima publicație de anvergură despre parcursul artistic al acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.