Achiziții militare majore, de peste 4,2 miliarde de euro, pregătite pentru Armata...

Achiziții militare majore, de peste 4,2 miliarde de euro, pregătite pentru Armata Română

0
DISTRIBUIȚI

MApN a solicitat Parlamentului aprobarea pentru achiziţionarea mai multor echipamente militare pentru Forţele Aeriene şi cele Terestre, notează News.ro.

Birourile reunite permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis, marţi, trimiterea la comisii de apărare ale celor două Camere a solicitării Ministerul Apărării Naţionale privind aprobarea pentru iniţierea procedurilor de atribuire aferente pentru Programul de înzestrare.

MApN solicită aprobarea de către Legislativ pentru iniţierea procedurilor de atribuire a contractelor aferente programelor de înzestrare: „Sistem integrat de arme SHORAD – VSHORAD”, „Maşina de lupă a infanteriei, pe şenile – MLI”, „Sistem obuzier calibru 155 mm de nivel Batalion”, „Rachetă aer-aer dirijată radar cu rază medie de acţiune AIM-120 AMRAAM” şi „Rachetă aer-aer dirijată infraroşu cu rază scurtă de acţiune AIM-9X Sidewinder”.

Ministerul Apărării Naţionale solicită aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurilor de atribuire aferente pentru Programul de înzestrare „Sistem integrat de arme SHORAD-VSHORAD”.

Programul de înzestrare constă în achiziţia a 16 sisteme integrate de arme SHORAD – VSHORAD pentru Forţele Aeriene şi 9 sisteme de arme SHORAD şi 16 sisteme de arme VSHORAD pentru Forţele Terestre, inclusiv a suportului logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament.

Valoarea totală a programului de înzestrare este estimată la 4,2 miliarde de euro.

Programul de înzestrare, cu plăţile aferente, se va desfăşura în două etape. În etapa I este avută în vedere achiziţia a șase sisteme integrate de arme SHORAD – VSHORAD pentru Forţele Aeriene şi șase sisteme SHORAD (Short Range Air Defence System), respectiv șase sisteme VSHORAD (Very Short Range Air Defence System) pentru Forţele Terestre.

Iniţierea etapei va fi realizată în anul 2023 şi se va derula pe o perioadă de opt ani, până în anul 2030. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din etapa I este de 2,1 miliarde de euro.

Pentru etapa a II-a iniţierea va fi realizată după anul 2030, valoarea estimată a acestei etape va fi de peste 100 milioane euro.

Blindate de luptă pentru infanterie

Programul de înzestrare „Maşina de luptă a infanteriei, pe şenile – MLI” constă în achiziţia a 298 de complete MLI, în varianta de bază şi derivate, inclusiv stocul strategic şi operativ.


MLI va intra în dotarea structurilor de infanterie mecanizată din cadrul Forţelor Terestre.

Valoarea totală a programului de înzestrare este estimată la 2,99 mld euro.

Programul de înzestrare, cu plăţile aferente, se va desfăşura în două etape. În etapa I se are în vedere achiziţia a 246 de complete MLI, inclusiv simulatoarele de instrucţie şi suportul logistic iniţial. Etapa va fi iniţiată în anul 2023 şi se va derula pentru o perioadă de 9 ani, până în anul 2031. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din etapa I este de 2,545 miliarde de euro.

Pentru etapa a II-a este avută în vedere achiziţia a 52 de complete MLI pentru stocul strategic şi operativ, cu iniţiere după anul 2031. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din această etapă este de 450 milioane euro.

Obuziere autopropulsate de calibru 155 mm

Programul de înzestrare „Sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion” constă în achiziţia a cinci sisteme obuzier calibrul 155 mm de nivel Batalion autopropulsat. Obuzierele vor intra în dotarea a cinci unităţi de tip batalion din cadrul Forţelor Terestre.

Valoarea totală a programului de înzestrare este estimată la 1,923 miliarde de dolari.

Programul de înzestrare, cu plăţile aferente, se va desfăşura în două etape. În etapa I este avută în vedere achiziţia a 3 sisteme autopropulsate pe şenile, inclusiv muniţia, suportul logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament. Etapa va fi iniţiată în anul 2023 şi se va derula pe o perioadă de șase ani, până în anul 2028.

Valoarea estimată a contractelor de achiziţie este de 1,158 mld de dolari. Pentru etapa a II-a este avută în vedere achiziţia a două sisteme autopropulsate, cu iniţiere după anul 2028, a cărei valoare estimată va fi mai mare de 100 milioane euro.

Noi rachete antiaeriene pentru avioanele F-16

Programul de înzestrare „Rachetă aer-aer dirijată radar cu rază medie de acţiune AIM-120 AMRAAM” constă în achiziţia a 186 rachete aer-aer dirijate prin radar cu rază medie de acţiune, de tipul AIM-120, AMRAAM, special configurate pentru a fi integrate pe aeronavele F-16 din dotarea Forţelor Aeriene.

Achiziţia va fi realizată în baza unor acorduri cu SUA de tip „Guvern la Guvern”, cu derulare în etape succesive, corelat cu intrarea în serviciu a aeronavelor F-16 şi disponibilitatea resurselor financiare. Valoarea estimată a achiziţiei este de 372 milioane de dolari.

Programul de înzestrare constă în achiziţia a 299 rachete aer-aer dirijate prin infraroşu cu rază scurtă de acţiune, de tipul AIM-9X Sidewinder, special configurate pentru a fi integrate pe aeronavele F-16 şi disponibilitatea resurselor financiare. Valoarea estimată a achiziţiei este de 239 milioane de dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.