Aniversare în muzica timișoreană: La mulți ani Marius Mihalca

Aniversare în muzica timișoreană: La mulți ani Marius Mihalca

0
DISTRIBUIȚI

Marius Mihalca împlinește astăzi frumoasa vârstă de 68 de ani ocazie cu care îi urăm un sincer „La mulți ani!”. Artistul s-a născut în Timișoara și a studiat în copilărie vioara.

„Am studiat vioara timp de șapte ani cu profesorul Steiner. Atmosfera «muzical-artistică» a familiei a fost îmbogățită, prin cumpărarea de către bunicul meu – pentru sora mea, Diana, posesoarea unei voci frumoase și ulterior parteneră a mea de scenă – a unui pian «Petrof Antal», fabricat în Timișoara începutului de secol XX. De acest pian mă ajut și acum. Apoi, am primit în dar de la părinți o chitară. Studiam vioara și chitara, învățam solfegiu și scriam linii melodice auzite la radio si pickup. Un important rol cultural și educațional îl aveau orele de muzică din școală, ținute de profesorul Almăjan, la fel și concertele Filarmonicii de Stat «Banatul» la care, ca elevi, eram întrucâtva obligați să participăm. În perioada de studiu a viorii, am reprezentat Școala Generală nr. 9 din Fratelia, unde eram elev, la diferite concursuri și activități culturale școlare. Tot pe scenă am apărut și ca violonist în orchestrele de folclor coordonate de maestrul Gheorghe Galetin, la Palatul Pionierilor și la Liceul 10 (azi Colegiul Bănățean), inclusiv în Yugoslavia, unde aflându-mă în turneu, am fost uluit de fațada liberală a țării, de existența în magazine a discurilor cu artiști pop celebri pe plan mondial, de chitările și amplificatoarele occidentale, de revistele colorate“, a povestit artistul despre primii săi pași în muzică.

Coleg de școală cu alte personalități marcante ale Timișoarei, Marius Mihalca a pus bazele trupei Ofir în perioada liceului, alături de care cânta la seri dansante. „La școala din Fratelia – unde eram coleg cu Carol Bleich, Alexandru Popovici și Roli Gherasim, toți viitori colegi de scenă, dar și cu regretatul Lică Dolga – în pauze, încercam să cântăm ceea ce auzeam la radio.


La liceu am alcătuit formația Ofir, cu foștii colegi de școală generală, Carol Bleich – percuție, voce, Alexandru Popovici – bas, voce și Roli Gherasim – voce, chitară, cooptându-i și pe Adi Herscovici – chitară și Emil Catalina – percuție“, spune artistul.

Anul 1979 – Grupul TEST, în autocarul de turneu prin țară

Formația Test a Casei Studenților din Timișoara s-a născut după ce Marius Mihalca a devenit student la Facultatea de Chimie Industrială în 1974, iar în decursul anilor trupa a obținut o serie de premii la manifestările acelor vremuri. Marius Mihalca a cântat muzică folk alături de sora lui și a participat la mai multe „serate muzicale” desfășurate în Complexul Studențesc și mai apoi a făcut parte din trupa Foileton.

„În toamna anului 1986 l-am cooptat în grupul Foileton pe Sorin Bocerean si ne-am apucat de treabă, repetând la Clubul «Electromotor», cântând country, pop și hard rock. În acea perioadă dificilă, social-politic vorbind, implicit cultural, chiar si instituțiile profesioniste sufereau, orchestra si corul filarmonicii timișorene repetând la Clubul „Electromotor», pentru că iarna nu era suficientă căldura în clădirea «Capitol», unde își avea sediul. Dirijorul corului, maestrul Diodor Nicoară, care era și directorul instituției culturale filarmonice, ne-a auzit și ne-a propus o colaborare în cadrul programului de autofinanțare a instituției respective, astfel urmând să cântăm în cadrul spectacolelor date înainte de reprezentația unor filme de succes, la cinema «Timiș». Prin surplusul financiar atașat la prețul biletelor pentru film, erau ajutate instituțiile culturale în acea perioadă dificilă de autofinanțare. Din acel surplus, care era plătit de spectatori peste prețul biletului de film, o parte ne revenea nouă. Nu mi-a trecut prin gând că peste câțiva ani voi deveni angajat al institutiei pentru care am cântat atunci! Am cântat pentru «autofinanțarea» Filarmonicii două stagiuni sub numele de Rebus, după care ne-am luat numele de Foileton“, a spus artistul care în 1992 a devenit tenor la Filarmonică și a revenit în zona folk cu câțiva ani în urmă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.