Trupa britanică The Comet is Coming vine la ediția din acest an...

Trupa britanică The Comet is Coming vine la ediția din acest an a festivalului JazzX. Organizatorii au anunțat și alte nume

0
DISTRIBUIȚI
The Comet is Coming cântă la ediția din acest an a festivalului

Lista artiștilor care completează ediția a 11-a a festivalului JazzX care va avea loc în perioada 28 iunie – 2 iulie la Timișoara s-a îmbogățit cu câteva nume care vor completa manifestarea care va avea loc în piețele centrale ale orașului nostru.

The Comet Is Coming este unul dintre cele mai definitorii și avangardiste trio-uri ale scenei britanice de jazz, care a înflorit mai spectaculos ca niciodată în anii 2010, având în componență probabil cel mai important instrumentist de pe scena londoneză de jazz a secolului XXI, saxofonistul Shabaka Hutchings (Sons Of Kemet, Melt Yourself Down), o adevărată fabrică de groove în persoana toboșarului Betamax și un claviaturist creativ în Danalogue. În cea mai recentă apariție a lor, „Hyper-Dimensional Expansion Beam”, The Comet is Coming ne poartă în lumi noi și în noi perspective sonore. Cel mai bine realizat și profund album, produs de către aceștia până acum, este o expresie a unității și a alchimiei magice care amplifică puterile combinate ale lui Danalogue, Betamax și Shabaka la noi înălțimi impresionante.

Ben l’Oncle Soul este un compozitor francez cu un stil retro. Este cunoscut pentru spectacolele sale live inedite. Artistul a cântat la mai multe festivaluri și emisiuni TV, cum ar fi FrancoFolies 2010, Montreal High Lights Festival 2011, North Sea Jazz Festival, London Jazz Festival. Albumul său de debut omonim a fost lansat de Motown Records în 2010, fiind compus în întregime din material original, plus coverul hitului White Stripes „Seven Nation Army” și a fost vândut în peste 600.000 de exemplare în întreaga lume. Arta sa este ca o viziune din soul modern și jazz, amestecată cu hip hop și R&B, influențată de rădăcinile sale franceze și afro-americane.

Acetobă înseamnă experiment în creație, influențat de stări nedefinite lăsate de spațiile în uitare din mintea umană. Este cel mai nou proiect al toboșarului Radu Pieloiu, care prin acest experiment adoptă partea electronică și o integrează în setup-ul său live. Concertul Acetobă din cadrul JAZZx aduce și un nou experiment pentru artiștii timișoreni, colaborarea cu saxofonistul Alexandru Arcuș, care de asemenea integrează partea de efecte și procesarea live a sunetului în setup-ul său.

Andrei Petrache Trio este un proiect proaspăt care a luat naștere în urmă cu trei ani.


Andrei, pianist și compozitor, împreună cu Mike Alex (bas) și Philip Goron (percuție), formează un trio cu un background solid de muzică clasică și alternativă, cei trei fiind studenți sau absolvenți de Conservator. Povestea din spatele acestei componențe vorbește despre prietenie, plăcerea de a cânta și de a improviza într-o formulă bine sudată, asta în ciuda faptului că fiecare dintre cei trei tineri au multiple alte proiecte în paralel. Repertoriul lor conține piese originale scrise de Andrei special pentru această formulă de trio, la intersecția dintre jazz-ul modern cu influențe din jazz-ul contemporan nordic și culori balcanic-orientale, la acestea adăugându-se câteva reinterpretări fresh ale mai multor standarde de jazz.

Blue Noise este un proiect format din Marina-Alexandra Arsene (sopran), Elena Moroşanu (mezzo sopran), Ana Dubyk (alto), Mihail Grigore (tenor), Bogdan Tudor (bas) şi Denis Bolborea (percuție vocală/beatbox). Blue Noise este povestea antagonismelor care creează împreună o muzicalitate originală. Culoarea albastră te duce cu gândul la liniște, la melancolie, la armonie. Iar zgomotul este elementul perturbant, el aduce disonanța, lipsa calmului. Blue este o referință și la labelul mitic de jazz Blue Note, jazz-ul fiind genul muzical aflat la baza repertoriului formației. Noise reprezintă toate celelalte influențe care îmbogățesc acest repertoriu. Cele două reunite spun povestea unei formații unice în România: șase voci creează muzică a cappella cum n-ai mai auzit!

Cu un concept muzical și estetic vizual nou, Luiza Zan lansează anul acesta un nou proiect muzical, Luiza Zan Quintet. Cvintetul aduce pe scenă muzicieni tineri, cu o formare solidă atât în muzica clasică, precum şi în jazz. Noul concept muzical este o împletire între fusion jazz şi American folk music, R&B, bossa nova şi jazz standards, cu aluzii muzicale ce trimit la Miles Davis, Meshell Ndgeocello, Jeff Buckley, Nick Drake sau Jill Scott.

VanDerCris este o combinație incredibilă de muzicieni: un basist tânăr, optimist, matur în gândirea sa clară – Dănuț Blaga; un claviaturist alert, cu simțul armoniei – Marcelle Poaty Souami; un toboșar rock și pop cu aptitudini de producător muzical – Florin Cvasa; un vizitator de planete îndepărtate în drumul său spre infinit – Lucian Nagy; un chitarist al cărui nume este întortocheat și anagramat – VanDerCris (Horea CrișoVan). Horea Silvio Crișovan a fost chitarist în trupele Cardinal Neurotica, Blazzaj, Acum, iar actualmente este parte din proiectele VanDerCris, TM Groove, Pro Musica și Abra. A cântat cu proiectele lui de fusion în deschiderea unor artiști de talie mondială precum Eberhard Weber, Jean Luc Ponty, Scott Henderson, Mike Stern, Victor Wooten, Federico Malaman, Yellow Jackets.

JAZZx se va desfăşura la Timişoara, în centrul orașului, în perioada 28 iunie – 2 iulie 2023, iar accesul la concerte este gratuit. Artiștii anunțați pentru ediția din 2023 sunt: SHAKTI [John McLaughlin, Zakir Hussain, Shankar Mahadevan, Ganesh Rajagopalan, Selvaganesh Vinayakram], Thundercat, Ezra Collective, Bilal, Ibeyi, The Comet is Coming, Ben l’Oncle Soul, Tigran Hamasyan, Mammal Hands, Delvon Lamarr Organ Trio, Acetobă feat. Arcuș, Andrei Petrache Trio, Blue Noise, Luiza Zan Quintet, VanDerCris.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.