Teatrul național timișorean deschide Anotimpurile FEST-FDR vineri, 31 martie, cu spectacolul „Bros” de Romeo Castellucci, realizat împreună cu Istituto Italiano di Cultura di Bucarest, care va începe la ora 20:00 în sala mare a teatrului și nu este recomandat publicului sub 18 ani.
Dramaturgia lui Romeo Castellucci, considerat un artist al lumii, este o formă de artă complexă, exhaustivă, spectacole după textele sale sale fiind jucate de cele mai prestigioase teatre, festivaluri și teatre de operă din lume, de pe toate continentele. Castellucci a fost director al secțiunii teatru la Bienala de la Veneția, „Artiste Associé” la festivalul de la Avignon și în prezent este „Grand Invité” la Trienala de la Milano și regizor invitat al Schaubhüne din Berlin, iar festivalul dʹAutomne de la Paris a prezentat o antologie a operei sale timp de doi ani consecutivi. Distins cu titlul „Chevalier des Arts et des Lettres” al Republicii Franceze și cu o diplomă onorifică de la Universitatea din Bologna, cu Leul de Aur la Bienala de la Veneția și cu două Măști de Aur pentru spectacolele sale de operă, el este totodată membru al Academiei Regale a Belgiei.
Experimentul „Bros” pune în discuție noțiuni esențiale precum liberul arbitru, libertatea individuală, natura „grupului”, anihilarea gândirii, supunerea. Și, de asemenea, funcția teatrului, ca „organ de văz” al lumii, al civilizației, al societății. „Bros” strânge legătura dintre actant și spectator până la aneantizare, până la schimbul de roluri. Actanții sunt recrutați, nu și-au învățat rolurile dinainte. Le învață în timp ce le execută.
Au semnat un pact, declarând că vor respecta cu strictețe comenzile. Este un angajament pe care trebuie să îl respecte cu orice preț. Acolo se termină voința lor conștientă. Spectacolul duce mai departe avertismentul pe care îl transmitea Castellucci în spectacolul-instalație „Al treilea Reich”, prezentat pe scena teatrului național în luna decembrie: pierderea sensului este urmată de pierderea echilibrului interior, a gândirii individuale și independente.
Biletele pot fi cumpărate bon-line, pe www.tntm.ro, sau de la agenția teatrului, de marți până duminică, între orele 11:00 și 19:00.