Cărți de neratat pentru melomani: Radu Lupașcu lansează volumul 5 din seria...

Cărți de neratat pentru melomani: Radu Lupașcu lansează volumul 5 din seria „Interviuri Rock”

0
DISTRIBUIȚI

Melomanii autohtoni au parte de o nouă ediție din seria de cărți „Interviuri Rock“, realizată de Radu Lupașcu, care a ajuns la volumul numărul cinci.

Dintre cele 20 de interviuri prezente în carte, cele mai multe sunt cu români şi doar şase sunt invitaţi din afara ţării, însă inedite pentru fanii revistei Arta sunetelor şi nu numai. Dintre români, şase trăiesc în Occident, Dan Chebac la Roma (interviu în exclusivitate, nepublicat!), Eugen Gondi în Amsterdam, Elena Mîndru în Helsinki, Tavi Iepan (născut în Timișoara) în Hamburg şi Bogdan Vaida în Freiburg. Coperta acestui volum este o altă premieră pentru jurnalistica muzicală dâmboviţeană, una avangardistă, cum a fost ea numită de profesorul şi filosoful Gabriel Petric. Ideea acestei coperţi a pornit de la o operă de artă a strălucitei pictoriţe Angela Tomaselli.

Radu Lupașcu

Radu-Ioan Lupaşcu este membru fondator a două reviste muzicale cu personalitate, „Musical Report” (1999) şi „Art & Roll” (2000), unde a publicat primele sale cronici despre rock, prog, blues şi jazz. A semnat alte articole şi interviuri, în publicaţii săptămânale sau periodice ca: „Şapte Seri”, „Backstage”, „Sunete”, „Academia Caţavencu” şi „Gazeta Cărţilor”.


A fost consultant muzical al dicţionarului „Eleganţa Muzicii“ce cuprinde o istorie a coperţilor de disc româneşti. A fost membru fondator şi organizator al primului „Festival al Muzicanţilor de Stradă” (2005) şi al primului festival de chitară bas din România, „Dracula Bass Festival” (2011, 2012). A publicat volumele „Pe urmele lui Hendrix” (2005), „Interviuri rock” (2012), „Interviuri rock 2” (2015), „Interviuri rock 3” (2016) şi “Interviuri rock 4” (2019) în seria Mitologii Subiective. Coordonează „Trilogia Sunetelor”, primele antologii tipărite ale revistei virtuale artasunetelor.ro, realizând împreună cu Ioan Big „Arta sunetelor” (Adenium 2014) şi „Culorile sunetelor” (RAO 2015). A lansat colecţia Vibraţii singulare, o serie nouă în arealul de interes al Artei Sunetelor și al cititorilor interesați de dimensiunea sonoră a existenței, ca mod de a privi și înțelege lumea. În această serie de cărţi au apărut: Riffuri de chitară de Gabriel Petric (2020), Rockin’ by myself, 2013 – 2016 de Dumitru Ungureanu (2021), Rebel şi liber de Alexandru Albiter (2021) şi Blues Made in Romania de Radu Lupaşcu. Blues Made in Romania, cartea bluesului românesc, este cea mai bine vândută carte a colecţiei Vibraţii singulare şi a fost lansată în două ediţii în anul 2022. Radu Lupaşcu a gândit şi realizat primul festival de blues din capitală, Urban Blues Fest. Are în pregătire o nouă antologie cu redacţia artasunetelor.ro şi invitaţii ei, numită Istoria sunetelor.

„Cine a urmărit seria de interviuri rock realizată de Radu Lupașcu a putut constata temeinicia informațiilor biografice și muzicale, precum și deschiderea ei culturală și spirituală. Curiozitate, dialog și verticalitate – iată doar trei dimensiuni ale întrevederilor. Al cincilea volum al interviurilor nu se dezminte. Muzicieni de blues, rock, prog, jazz, muzică clasică sau organizatori de festivaluri și oameni din mass-media se perindă prin fața cititorului, răspund cu franchețe la întrebări și contribuie, în mod colocvial, la istoria vieții muzicale contemporane, naționale sau internaționale. Evident, e mai mult decât “rock” în aceste pagini sau, mai bine zis, “rockul” are aici și înțelesul de atitudine, nu doar de stil. Autorul oferă, prin cartea de față (dar și prin cele anterioare), un backstage pass fiecărui cititor pasionat de muzică, ridicând generos colțul cortinei și prezentându-ne artiști autentici și vrednici promotori culturali, spune Gabriel Petric.

Volumul 5 din „Interviuri rock“ se va lansa la sfârșitul lunii martie cu un eveniment oficial care se va desfășura în cadrul festivalului Urban Blues Fest #3 din București iar precomenzile se pot face aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.