Ce trebuie să știi despre îngrijirea prenatală

Ce trebuie să știi despre îngrijirea prenatală

0
DISTRIBUIȚI

Îngrijirea prenatală este foarte importantă pentru o sarcină sănătoasă și o naștere ca la carte. Acest articol este o privire de ansamblu asupra îngrijirii prenatale: ce este, de ce este importantă, etapele și vizitele recomandate, metodele de diagnosticare și testele de screening, lucrurile pe care le poți face pentru a-ti asigura o sarcină sănătoasă și cum poți obține îngrijirea adecvată.

Care sunt etapele și vizitele recomandate pentru îngrijirea prenatală?

Îngrijirea prenatală este un proces important în cazul femeilor care sunt însărcinate sau se pregătesc să rămână gravide. Aceasta se referă la programarea și participarea la consultații medicale, precum și la monitorizarea stării generale de sănătate. Discuta cu medicul tău despre etapele și vizitele recomandate în cazul tău particular.

În primul rând, trebuie să te programezi la o serie de examinări medicale specifice. Acestea pot include ecografia, testele de sânge și urină, alte analize de laborator și teste de screening prenatal. Toate acestea contribuie la monitorizarea stării de sănătate a mamei și a bebelușului. În plus, le oferă medicilor informații importante despre potențialele complicații care ar putea apărea în timpul sarcinii sau despre suplimentele de vitamine și minerale de care ai putea avea nevoie [6]. Găsești mai multe informații și sugestii despre acestea din urmă, aici.

De asemenea, este important să respecți recomandările medicului pentru a-ți menține starea generală de sănătate și pentru a preveni complicațiile apărute în timpul sarcinii. Aceste recomandări se referă la dietă și exercițiu fizic, modificarea stilului de viață sau luarea anumitor medicamente prescrise pentru tratarea simptomelor fizice ale sarcinii [1].

În plus, este important să participi la consultațiile prenatale recomandate de medic. Vizitele regulate efectuate cu frecvență lunară în cazul unei sarcini fără risc îi permit medicului să urmărească evoluția pe parcursul celor 9 luni, până la nașterea copilului. Astfel, eventualele complicații pot fi identificate în stadiu incipient și tratate cu promptitudine [2].

Care sunt metodele de diagnosticare prenatală și testele de screening?

Metodele de diagnosticare prenatală și testele de screening sunt proceduri care ajută la identificarea unor anomalii sau boli potențiale care ar putea afecta sănătatea mamei sau a copilului. Testele de screening sunt teste non-invazive care se efectuează în primul rând pentru a determina dacă există riscuri pentru anumite boli sau deficiențe congenitale, cum ar fi hipotiroidismul, diabetul zaharat, sindromul Down și altele [3].

Metodele de diagnosticare prenatală includ ecografiile și amniocenteza. Ecografia este o tehnică de scanare care poate determina data aproximativă a nașterii și sexul copilului. De asemenea, poate furniza informații despre anumite anomalii congenitale ale fătului. Amniocenteza este o procedură invazivă prin care se recoltează lichid amniotic pentru a diagnostica anumite afecţiuni cromozomiale cum ar fi sindromul Down sau trisomia 18 [2].

Cum poți obține îngrijirea prenatală adecvată?

Obținerea îngrijirii prenatale adecvate este esențială pentru a asigura o sarcină sănătoasă și nașterea sigură.


Primul pas este să te prezinți în cabinetul medicului de familie pentru a anunța sarcina și să faci o primă programare la un medic specialist în obstetrică și ginecologie.

Alege un medic cu care să poți discuta despre preferințele și întrebările pe care le ai cu privire la îngrijirea prenatală. Există multe opțiuni disponibile și toate merită discutate. Pe baza antecedentelor medicale și a stării curente de sănătate, medicul poate recomanda anumite investigații. Este opțiunea viitorilor părinți dacă își doresc sau nu să apeleze la teste de screening de tipul dublului sau triplului test, în funcție de ce decizie ar lua în cazul în care copilul lor ar fi afectat de o boală genetică [4].

Poți obține îngrijire prenatală adecvată apelând la un medic care lucrează în cabinetul său privat, caz în care vei beneficia, probabil, de un plus de confort și de intimitate, de mai mult timp pentru discuții și lămuriri suplimentare. Totuși, asta presupune achitarea costului consultațiilor periodice și al unor investigații. De asemenea, este o idee bună săă discuți cu medicul despre asistența la naștere – ce se întâmplă în momentul în care se declanșează travaliul, dacă este disponibil să te asiste sau dacă va apela la ajutorul unui coleg [5].

O altă variantă este să efectuezi consultațiile prenatale în spital, pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie. Deși, în acest caz, costurile consultației sunt suportate de asigurarea de sănătate, e bine să știi că în cadrul spitalicesc medicii sunt de obicei mai aglomerați și mai grăbiți. În plus, o parte dintre investigațiile recomandate unei supravegheri prenatale de calitate trebuie efectuate, oricum, contra cost.

Deși internetul poate oferi o serie de informații practice, utile, demne de încredere, nu ar trebui să îți bazezi întreaga muncă de informare doar pe mediul online. Unele surse pot dezinforma în legătură cu opțiunile pe care le ai la dispoziție, fie prin oferirea de informații eronate, fie din cauza informației incomplete. Pe de altă parte, mediul online poate facilita comunicarea cu mame cu experiență și cu specialiști în domeniul alăptării sau al susținerii în timpul nașterii, astfel încât întregul parcurs pe care îl ai de urmat până să îți ții în brațe bebelușul să se transforme într-o amintire plăcută.

Bibliografie:

  1. Mayo Clinic. “Prenatal Care: 1st Trimester Visits.” Mayo Clinic, 2018, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/prenatal-care/art-20044882, accesat la 14.02.2023;
  2. NIH. “What Is Prenatal Care and Why Is It Important?” Http://Www.nichd.nih.gov/, 31 Jan. 2017, www.nichd.nih.gov/health/topics/pregnancy/conditioninfo/prenatal-care, accesat la 14.02.2023;
  3. Office on Women’s Health. “Prenatal Care | Womenshealth.gov.” Womenshealth.gov, 31 Jan. 2019, www.womenshealth.gov/a-z-topics/prenatal-care, accesat la 14.02.2023;
  4. Planned Parenthood. “Prenatal Care.” Plannedparenthood.org, 2019, www.plannedparenthood.org/learn/pregnancy/prenatal-care, accesat la 14.02.2023;
  5. “Prenatal Care.” Medlineplus.gov, National Library of Medicine, 2019, medlineplus.gov/prenatalcare.html, accesat la 14.02.2023;
  6. “Prenatal Care Checkups.” Www.marchofdimes.orgwww.marchofdimes.org/find-support/topics/planning-baby/prenatal-care-checkups#:~:text=is%20it%20important%3F-, accesat la 14.02.2023.