Doliu în muzica românească. A murit Virginia Zeani, soprana care a cântat...

Doliu în muzica românească. A murit Virginia Zeani, soprana care a cântat cu Luciano Pavarotti și Placido Domingo

0
DISTRIBUIȚI

Celebra soprană Virginia Zeani, una dintre cele mai prestigioase soprane ale lumii în perioada anilor 1950 – 1970, s-a stins din viaţă la vârsta de 97 de ani.

Născută la Solovăstru (Mureș) pe 21 octombrie 1925, Virginia Zeani a avut o carieră internaţională de peste 30 de ani perioadă în care a interpretat peste 60 de roluri diferite şi a cântat alături de marii tenori ai lumii, Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Beniamino Gigli sau Ferruccio Tagliavini.

Virginia Zeani a fost timp de 25 de ani „prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din Roma.

Virginia Zeani deţine peste 50 de premii şi distincţii naţionale şi internaţionale, este doctor honoris causa al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, fiind deţinătoarea Decoraţiei Regale „Nihil Sine Deo”, acordată în 2011 de regele Mihai I al României, deţine distincţia judeţului Mureş, „Fibula de la Suseni”, conferită de Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, Distincţia ALAE a Consiliului Judeţean Mureş şi este cetăţean de onoare al comunei natale, Solovăstru, precum şi al municipiului Reghin, notează zi-de-zi.ro.

Artista a fost distinsă cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de cavaler, dar și cu Commendatore OMR, ordin de merit oferit de Italia.


Ultima recunoaștere a venit chiar de ziua ei, pe 21 octombrie 2022 când Virginia Zeani a inclusă în Opera America Hall of Fame.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.