Formația Bega Blues Band aniversează 40 de ani de existență cu un...

Formația Bega Blues Band aniversează 40 de ani de existență cu un concert extraordinar la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Formația Bega Blues Band va susține un concert extraordinar care marchează 40 de ani de existență a grupului, evenimentul urmând să se desfășoare la Filarmonica Banatul din Timișoara, în data de 30 aprilie, de la ora 19. Muzicienii vor fi acompaniați pe scenă de către Orchestra Facultății de Muzică și Teatru dirijată de maestrul Peter Oschanitzky și îi vor avea ca invitați speciali pe Alexandra Guțu, Aura Twarowska, Bogy Nagy și Sașa Bota.

Activitatea trupei a început în 1983, atunci când regretatul Béla Kamocsa „Kamo” și Johnny Bota au decis să evolueze împreună la festivalul de jazz Braşov-Kronstadt. Formaţia a obţinut de-a lungul anilor o serie de distincţii şi premii, printre acestea numărându-se în 2004, premiul pentru cel mai bun grup de blues-jazz din România şi Diploma de Excelenţă „pentru întreaga activitate muzicală şi pentru promovarea imaginii Timişoarei în ţară şi în lume”. După decesul lui Bela Kamocsa, în ianuarie 2010, Johnny Bota a preluat conducerea grupului, din care mai fac parte Mircea Bunea, Lucian Nagy, Maria Chioran, Tony Kuhn și Szekeres Feerencz.

Liderul trupei, Johnny Bota, a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în anul 1980, la secția vioară. La aceeași instituție a obținut, în anul 2008, Diploma de Doctor în Muzică, la secția muzicologie, cu teza „Vioara în jazzul nou”. Johnny Bota a cântat cu cei mai renumiți jazz-mani români, cum ar fi Johnny Răducanu, Ştefan Berindei, Garbis Dedeian, Mircea Tiberian, Anca Parghel, Eugen Gondi, Liviu Butoi, Toni Kühn, Teodora Enache, Harry Tavitian şi a evoluat alături de artiști de jazz internaționali, ca Paul Weiner, István Gyárfás, Claudia Raths, Terry Seabrock, François Hervé, Claude Barthélemy, Sophia Domanchich, Paul Rogers, Urs Leimgruber, Jiří Stivín, Patrick Scheider, François Moutin şi Edir dos Santos.

Mircea Bunea înființează și activează în câteva formule muzicale de rock (Uranus, Aqua-Vox, Univers). Colaborează și cu muzicieni de jazz și blues, precum Béla Kamocsa, Mişi Farcaş, Liviu Butoi, Alexandru Andrieș. După 1989 se alătură trupei, alături de care participă la numeroase turnee în țară și în străinătate.

Lucian Nagy a absolvit Facultatea de jazz „Richard Oschanitzky” din Timișoara, a participat la workshop-uri și masterclass-uri cu: Bob Franceschini, Dave Liebman, Bennie Maupin, Paul DeCastro, Rick Conditt, Peter Herbolzheimer şi Larry Harlow.


A colaborat cu muzicienii: Eldad Tarmu, Henry „The Skipper” Franklin, Gabriel Rosati, Brian Torff şi Csaba Pusztai.

Maria Chioran este absolventă a secției de canto clasic din cadrul Universității de Vest din Timișoara și a Facultății de jazz „Richard Oschanitzky” din cadrul Universității „Tibiscus” din Timișoara, a urmat cursuri de măiestrie susținute de Karen Gallinger, Charenee Wade şi Ellie Wright. Maria Chioran a colaborat cu artiști de jazz ca Eldad Tarmu, Henry „The Skipper” Franklin şi Csaba Pusztai, cu formațiile „ABRA” și „Lucian Nagy Sextet”.

Tony Kühn, pianist și chitarist, a concertat alături de importante personalități muzicale din țară și străinătate. Studiază germanistică la Universitatea din Timișoara, Facultatea de litere și filozofie. În 1980 participă la Festivalul de la Sibiu cu „Eugen Gondi Trio”, iar între 1981-1982 este membru al formației jazz-rock „Post Scriptum”. În 1987 participă la Festivalul George Enescu de la Tescani. În 1990 participă la Festivalul internațional de la Debrecen, Ungaria cu „Béla Kamocsa Trio”. Între 2005 și 2010 a fost lector la Facultatea de muzică, profil Jazz-Pop, în cadrul Universității „Tibiscus” din Timișoara.

Szekeres Ferencz „Feri” este absolvent al Colegiului Național de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, iar mai apoi, al Conservatorului de Muzică din cadrul Universității de Vest din Timișoara, la secția percuție, unde a frecventat cursul de improvizație jazz ținut de Johnny Bota. Feri a colaborat, încă din anii liceului, cu formația Bega Blues Band, al cărei membru a devenit în anul 2019, după decesul bateristului Lică Dolga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.