„Găteala capului” și „Case de lemn din Bucovina”, două expoziții de neratat...

„Găteala capului” și „Case de lemn din Bucovina”, două expoziții de neratat la Muzeul Satului din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Începutul primei luni a primăverii calendaristice e marcat la Muzeul Satului Bănățean de două expoziții care vor fi deschise în data de 3 martie.

Prima dintre ele, intitulată „Găteala capului”, este o expoziție foto-documentară care, dincolo de prezentarea  podoabelor propriu-zise, vorbește și despre semnificația socială a acestora, sau a vârstei celor care le poartă, ele având în societatea rurală tradițională o semnificație plină de simboluri, începând din vremurile îndepărtate în care au apărut. O cronologie exactă a evoluției podoabelor e greu de făcut din cauza degradării artefactelor, a circulației reduse sau a dispariției pieselor, dar cele aflate în patrimoniul Muzeului Satului Bănățean – găteli lucrate cu monede și materiale scumpe, în tehnici deosebit de complexe – permit unele concluzii, precum constatarea că doar anumite familii de țărani, mai înstărite, își puteau permite podoabe de lux, iar acestea erau un semn de recunoaștere a condiției lor sociale, așa cum arată curatorii expoziției, muzeografii Maria Hadiji și Marius Matei.

Expoziția internațională „Case de lemn din Bucovina – expoziție de machete” se dorește a fi o restituire istorică și culturală a germanilor originari din Slovacia, Galiția și Boemia, care au fost colonizați  de habsburgi în sud-vestul Bucovinei, ei fiind meșteri în  minerit, în special în extracția cuprului, dar și a pietrelor de sulf sau a fierului.


Construcțiile prezentate aparțin mai ales coloniștilor, numiți țipteri  sau zipseri, după localitate de origine Zips din Slovacia, dar și a celor din Boemia. Primii țipteri au venit prin „transport miliar” pentru exploatarea minereului de cupru în Luisenthal și Pojorâta, Iacobeni și Ițcani, începând cu anul 1787. Machetele reprezintă atât construcții publice – băi, pavilioane sau biserici fortificate – cât și case tradiționale cu toate anexele gospodărești, ilustrând o complexă și specifică arhitectură a  lemnului. Expoziția este realizată în colaboare cu Institutul Bukowina din Augsburg și Universitatea din Augsburg, reprezentate de către prof. dr. Luminita Gatejel, director al Istitutului  Bukowina din Augsburg, și este itinerată și în județele Suceava, Cluj și Bistrița-Năsăud. Coordonatorul proiectului este muzeograful Maria Hadiji.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.