Iohannis, despre aderarea la Schengen: Ambiția e să finalizăm procesul în cursul...

Iohannis, despre aderarea la Schengen: Ambiția e să finalizăm procesul în cursul acestui an

0
DISTRIBUIȚI

„Nu există nicio asumare concretă a vreunei date, din iunie sau octombrie, însă ambiția mea, a noastră e să finalizăm acest proces în cursul acestui an cu succes pentru România”, spune Klaus Iohannis. „Avem însă o opoziție din partea Austriei, care nu este legată de România”, adaugă șeful statului.

„Pentru noi în continuare aderarea la Spațiul Schengen rămâne un obiectiv național și suntem toți foarte implicați pentru a ajunge la acest rezultat. Este un proces complicat de negociere, fiindcă, în mod paradoxal, noi nu trebuie să dovedim că suntem pregătiți. Toată lumea a acceptat că România este pregătită, îndeplinește abbsolut toate condițiile. Avem însă o opoziție din partea Austriei, care nu este legată de România, este legată de migrație, de felul în care în Europa este tratat Spațiul Schengen și frontierele Schengen.


Foarte multe țări și-au închis de facto frontierele Schengen. Asta face negocierea foarte complicată, fiindcă noi nu trebnuie să dovedim nimic, însă avem o situație legată de migrație, unde sigur noi putem să intervenim cât se poate. Noi putem să gestionăm migrația care ar veni prin zona noastră și o facem foarte bine”, spune Klaus Iohannis.

Șeful statului precizează că, în aceste condiții, continuă negocierile.

„Nu există nicio asumare concretă a vreunei date, din iunie sau octombrie, însă ambiția mea și a noastră e să finalizăm acest proces în cursul acestui an cu succes pentru România. În varianta cea mai bună și cu Bulgaria”, a menționat Iohannis.

El a susținut, luni, declarații comune de presă cu președintele Consiliului European, Charles Michel, la Palatul Cotroceni.

„Sunt convins că UE e mai sigură dacă România ar intra în Spațiul Schengen. Este clar pentru mine că România a îndeplinit toate obligațiile necesare pentru a adera și sper că se va găsi o soluție și o să fac tot ce pot pentru a obține această decizie cât mai curând. (…) Aș vrea să pot să le spun românilor că există sprijin european ca România să adere la Spațiul Schengen cât mai curând posibil. Este adevărat că migrația e o provocare la nivelul UE. Am avut săptămâna trecută oportunitatea de a discuta aprofundat această problemă. FAcem progres. În iunie avem din nou discuție pe această temă. Dar, din nou, vă puteți baza pe mine, că o să fac tot posibilul”, a spus și Charles Michel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.