Iohannis, despre eliminarea pensiilor speciale: „Nu cred că este cazul să dau...

Iohannis, despre eliminarea pensiilor speciale: „Nu cred că este cazul să dau eu sugestii”. România ar putea pierde 3,1 miliarde de euro

0
DISTRIBUIȚI

Sistemul de pensii trebuie să fie sustenabil, spune Klaus Iohannis despre eliminarea pensiilor speciale, condiție cuprinsă în PNRR. „Nu cred că este cazul să dau eu sugestii celor care lucrează pe proiectul de pensii”, adaugă șeful statului.

„Trebuie să vedem fondul problemei. Sistemul de pensii trebuie să fie sustenabil. Aste înseamnă că pensionarii trebuie să-și primească drepturile pentru o viață muncită, dar trebuie să avem grijă ca peste 10, 20, 30 de ani pensionarii să-și primească pensia. Scopul reformei sistemului este acesta”, spune Klaus Iohannis.

El afirmă că „reforma nu se realizează pentru a lua anumiți bani de la unii și pentru a da bani la alții, ci pentru a crea un sistem corect, echitabil și sustenabil”.

„Nu cred că este cazul să dau eu sugestii celor care lucrează pe proiectul de pensii.


Pensionarii au dreptul la pensia lor, o pensie din care pot trăi, o pensie care se calculează echitabil pentru toată lumea și care este”, încheie Iohannis.

Dacă luăm ad-litteram ce ne-am asumat în PNRR depopulăm MApN, MAI, Justiția și toate serviciile, afirma miercuri Marcel Ciolacu despre pensiile speciale. „Căutăm soluțiile cele mai bune”, adaugă liderul PSD. El exclude posibilitatea ca România să piardă bani din PNRR, „indiferent de jalon”.

România s-a angajat în fața Comisiei Europene prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) să facă o reformă a pensiilor speciale. Legislația în vigoare coroborată cu decizile Curții Constituționale a creat un blocaj instituțional în ceea ce privește reglarea pensiilor speciale.

Dacă România nu face reforma promisă în PNRR nu va putea accesa cea de-a treia tranșă de bani europeni, iar termenul limită este sfârșitul lunii mai. Cearta dintre cele două partide aflate la guvernare ar putea costa România 3,1 miliarde de euro – cea de-a treia tranșă din PNRR.

În recomandarea făcută de oficialii europeni se sugerează două opțiuni: rata de înlocuire a veniturilor să fie de 45% și baza de calcul raportată la veniturile din întreaga carieră. Oficialii europeni susțin în scrisoare trimisă Guvernului că adoptarea oricăreia dintre cele două ar aduce pensiile speciale mai aproape de principiul contributivității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.