Lucrările lui Simion Lucaciu, pictorul care a murit acum 26 de ani...

Lucrările lui Simion Lucaciu, pictorul care a murit acum 26 de ani într-un tragic accident, expuse la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

După o primă expoziție în care au fost prezentate lucrări ale sculptorului Octavian Maxim, dispărut în urmă cu doi ani, demersul plastic „Amintiri necesare” inițiat de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, dedicat maeștrilor Timișoarei, care se va desfășura de-a lungul întregului an cu prezentarea unor artiști marcanți ai orașului care trebuie să rămână în memoria acestuia, continuă cu o expoziție de pictură, în care sunt prezentate lucrări semnate de Simion Lucaciu, artistul născut în satul hunedorean Govăjdia, în 1928.

Talentul său a fost remarcat încă din anii de școală primară, când a desenat cu cărbune o scenă dintr-o poezie pe un întreg perete al clasei. După terminarea liceului, a lucrat câțiva ani la combinatul siderurgic din Hunedoara, frecventând în același timp cercul de artă plastică din oraș, iar în 1950 s-a înscris la Institutul de Arte „Ion Andreescu” din Cluj, unde i-a avut profesori pe Aurel Ciupe și Alexandru Mohi. După absolvire, a locuit, a lucrat și a expus la Timișoara, Arad și Lugoj. De-a lungul anilor, a avut 18 expoziții personale și alte zeci de expoziții  colective și de grup, bucurându-se atât de apreciarea publicului cât și de cea a criticii. A părăsit această lume în 1997, în urma unui tragic accident.

În cuvântul de deschidere, Sorina Jecza spune despre artist: „Trăit printre furnalele hunedorene, arderea i-a devenit forma mentis ce i-a modelat trăirile. Pe ea o simte în adâncimea sinelui, tensiunea ei o proiectează în afară, iar pictura transcrie fidel mișcarea sa în peisajele marine. «Anotimpul grav, zbuciumul valurilor, întrepătrunderea şi contopirea cerului în mare, toate au găsit (…), în structura mea intimă, rezonanţa de suflet». Rezonanța. Aceasta este poetica artistului ce caută să prindă vibrația lumii. Atent, închis în sine, ascultă și, când reușește să capteze frecvența misterului, reverberează taina prin culoare. Tablourile sale sunt cutii de rezonanță în care se multiplică sensibil frumusețea.Așa l-am perceput pe Simion Lucaciu.


Artistul ce «străvedea» esențele. Pe care nu l-a interesat «pitorescul facil», ce nu își propunea să reproducă realist spațiul, ci care dorea să găsească tonul unei stări de spirit, care să pună în acord vibrația interioară cu aceea a energiilor dinafară”.

Vernisajul expoziției, al cărei curator este Adriana Lucaciu, va avea loc joi, 30 martie, la ora 18:00, și va rămâne deschisă până în data de 2 mai, următorul moment omagial fiindu-i dedicat lui Szakács Béla.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.