Percheziții la persoane bănuite de înșelăciune online. Peste 30 de victime, păgubite...

Percheziții la persoane bănuite de înșelăciune online. Peste 30 de victime, păgubite cu 1,6 milioane de lei

0
DISTRIBUIȚI

Polițiștii și procurorii din Timișoara au făcut ieri 11 percheziții și au dus la audieri 11 persoane într-un caz de înșelăciune. Potrivit procurorilor, suspecții ar fi înșelat 32 de persoane, pe care le-ar fi convins să vireze bani în schimbul promisiunii unor câștiguri substanțiale.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, miercuri au fost făcute percheziții în 11 locații de pe teritoriul României, au fost duse la audieri 11 persoane, au fost instituite măsuri asigurătorii până la concurența sumei de 291.164,9 lei. De asemenea, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de 11 suspecți și a fost pusă în mișcare acțiunea penală față de doi dintre aceștia, care au dobândit calitatea de inculpați.

În cauză a fost formulată propunerea de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile față de unul dintre inculpați.

Conform procurorilor, în perioada 2020 – 2021, două persoane, dintre care una cetățean al Republicii Moldova, iar cealaltă cetățean român, cu concursul mai multor persoane, au indus în eroare un număr de 32 de persoane vătămate, cauzându-le acestora un prejudiciu în valoare de 1.632.648 lei.

Astfel, cele două persoane au creat conturile cu numele de utilizator Greatrade, Insidetradeinvest și Cryptotrade, pe platforma de socializare Instagram, pe care le-au prezentat ca fiind asociate unor societăți comerciale inexistente și, beneficiind de promovarea din partea a două persoane de notorietate în România, au determinat victimele să le transfere diverse sume de bani, în diferite conturi bancare, sub pretextul investirii acestor sume în numele lor.


Acestora li s-a promis un profit garantat, inclusiv profit de 100%, spunându-le că dacă depun 100 euro în 72 de ore vor primi dublu, promisiune care nu a mai fost respectată ulterior.

Pentru câștigarea încrederii victimelor, acestea au fost inițial determinate să transfere sume mici de bani cu titlu de investiție, iar ulterior le-au fost retrimise sumele de bani transferate, precum și presupusul profit. Prin această modalitate a fost câștigată încrederea persoanelor vătămate, cărora astfel li s-a creat falsa convingere că vor avea profit garantat.

UPDATE Polițiștii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Timiș au pus în executare 12 mandate de percheziție domiciliară, în județele Timiș, Constanța, Brașov, Iași, Hunedoara și în municipiul București, concomitent cu acestea, în Republica Moldova fiind efectuate 13 percheziții domiciliare ce vizau același dosar penal, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și spălare de bani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.