Percheziții în România la persoane bănuite că au furat bijuterii și bani...

Percheziții în România la persoane bănuite că au furat bijuterii și bani de la bătrâni în SUA

0
DISTRIBUIȚI

Polițiștii și procurorii au făcut șapte percheziții domiciliare în Râmnicu Vâlcea, la cererea autorităților judiciare americane, fiind vizat un grup infracțional organizat care ar fi comis zeci de furturi în SUA de la persoane în vârstă, care erau deposedate, uneori prin violență, de bijuterii și bani.

Potrivit IGPR, polițiștii și procurorii DIICOT au făcut marți șapte percheziții domiciliare în municipiul Râmnicu Vâlcea, la persoane cercetate pe teritoriul SUA pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, tâlhărie, furt, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și spălare a banilor, în perioada 2020 – 2022.

Două dintre persoanele cercetate sunt încarcerate în SUA, fiind emise pe numele lor mandate de arestare preventivă de către instanța de judecată americană competentă.

În perioada 2020 – 2022, membrii grupului infracțional organizat, constituit pe fondul relațiilor de rudenie dintre membrii săi, ar fi fost implicați în comiterea a zeci de furturi prin distragerea atenției, în dauna unor cetățeni americani, în general persoane în vârstă, cărora le-ar fi sustras bijuteriile pe care le purtau sau banii pe care îi aveau asupra lor.


În cazul în care victimele ripostau, aceștia ar fi folosit violența.

De asemenea, persoanele cercetate de autoritățile polițienești locale, statale și federale din SUA s-ar fi ocupat și de vânzarea de bijuterii din aur sau aur contrafăcut și ar fi solicitat și obținut beneficii sociale de la guvernul american, fără a avea dreptul legal în acest sens, în baza unor documente falsificate depuse la autoritățile competente.

Membrii grupării ar fi transferat din SUA în România o parte dintre bijuteriile sustrase, în valoare de aproximativ 120.000 de dolari, iar din profitul ilicit obținut, în scopul spălării acestuia, ar fi achiziționat lingouri și monede din aur în valoare de aproximativ 732.000 de dolari, precum și două autoturisme de lux, de 260.575 de dolari și 230.000 de dolari.

De asemenea, o parte din aurul adus în România ar fi fost amanetat la diverse societăți comerciale de profil, în vederea obținerii de bani lichizi.

În urma perchezițiilor au fost descoperiți și indisponibilizați 8.000 de lei, un autoturism de lux de aproximativ 40.000 de dolari, un autoturism de lux de 260.575 de dolari și un autoturism de lux de 317.000 de dolari, aproximativ 200 de grame de bijuterii din aur, un ceas de lux, șapte telefoane mobile și înscrisuri relevante pentru cauză.

Miercuri, polițiștii au descoperit și indisponibilizat în județul Ilfov un alt autoturism de lux, în valoare de aproximativ 250.000 de dolari.

Autoturismele au fost predate, în vederea luării în custodie și valorificării, către reprezentanții Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

La acțiunea operativă au asistat trei agenți federali din cadrul Biroului FBI San Diego și un agent IRS, precum și doi reprezentanți ai Biroului FBI la București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.