Portret DJ N’Alin: „Aradul și Timișoara sunt foarte similare ca public,...

Portret DJ N’Alin: „Aradul și Timișoara sunt foarte similare ca public, eu mă simt foarte bine în ambele orașe“

0
DISTRIBUIȚI

Pe numele său adevărat Alin Negoescu, DJ N’Alin este o figură binecunoscută pentru amatorii de petreceri din vestul țării, în ultimii 24 de ani acesta fiind prezent la pupitrul de mixaj într-o serie de cluburi și pub-uri din Arad și Timișoara dar și la diverse festivaluri. În cele ce urmează am realizat un interviu cu DJ N’Alin din care am aflat de unde vine pasiunea sa pentru muzică, care este diferența între publicul de petrecere din Arad și Timișoara și care sunt avantajele și dezavantajele meseriei de DJ…..

De unde vine numele tău de artist și pasiunea ta pentru muzică?

Relația mea cu muzica a venit din familie, încă de când eram copil. Bunicul meu a fost un artist, cânta romanțe, am crescut în acest mediu impregnat de muzică. Ulterior, tatăl meu mi-a alimentat pasiunea pentru muzică, el organiza petreceri pentru apropiați unde punea muzică de pe casete ….Dintotdeauna am simțit și am știut că muzica e parte din mine, e un firesc în viața mea.

Numele N’Alin e derivat de la numele meu de familie, Negoescu Alin. Căutam un nume care să sune bine, dar care să aibă și însemnătate pentru mine. Așa am găsit varianta N’Alin, o asociere între real name și un nume de scenă. Am ales să îl scriu cu apostrof pentru a evita confuzia cu numele lui Andry Nalin, DJ cunoscut și foarte bine cotat la vremea aceea, care făcea parte din proiectul Nalin & Kane, producătorii celebrei piese Beachball.

Am avut parte și de o întâmplare frumoasă, apropos de această asociere între cele 2 nume de DJ. La câțiva ani de la începutul carierei mele de dj sub numele N’Alin am avut onoarea și bucuria să îl am invitat la pupitru chiar pe Andry Nalin și să îi fac warm up-ul. A fost o chimie foarte frumoasă, acest context mi-a permis să discutăm și despre originea numelui meu de DJ. Acel moment l-am considerat oarecum și oficializarea numelui meu de DJ. Am descoperit nu doar un mare artist ci și un om foarte fain, iar acea seară în care am împărțit pupitrul cu Andry Nalin rămâne un reper frumos în cariera mea de DJ.

Când au avut loc primele tale party-uri și cum era atmosfera?

Primele party-uri oficiale ca DJ profesionist au fost în 1999 în Arad. La vremea aceea am abordat mai multe stiluri de muzică house, dar preponderent funky house, progressive house și techno. Cluburile în care am mixat fiind « de nișă », genurile acestea erau căutate, lumea reacționând foarte bine. Cluburi cu o capacitate de peste 1000 de persoane erau adesea neîncăpătoare pentru mulțimea care venea la petreceri. Vibe-ul, energia publicului erau extraordinare.

Cum s-a schimbat scena de party din Arad și Timișoara în ultimii 20 de ani, în bine sau în rău?

Scena de petreceri s-a schimbat foarte mult. Eu fiind un DJ open format, îmi pot permite să abordez mai multe stiluri de muzică, se poate jongla puțîn cu genurile și se poate mixa muzică de foarte bună calitate atunci când ai o selecție bună. Dacă mă uit însă la categoria « de nișă », aș spune că au rămas puțini dj care sunt dedicați unui stil anume. Părerea mea este că Aradul și Timișoara sunt foarte similare ca public, eu mă simt foarte bine în ambele orașe. Desigur, Timișoara fiind un oraș mult mai mare, cu o diversitate culturală évident mai semnificativă, selecția muzicală care poate fi « mixată » în locațiile din Timișoara este mult mai amplă, se pot folosi mult mai ușor și piese mai puțin comerciale. În Arad contează foarte mult și locația. Stăm bine pe partea asta a țării, noi am avut mereu ca reper vestul Europei inclusiv în influențele muzicale, la capitolul ăsta ne am adaptat mereu foarte bine.

Cui se adresează muzica pusă de ține și ce părere ai despre scena de muzică „electronică“ de party din vestul țării?

Stilul abordat de mine este open format, se adresează mai mult cluburilor, pub-urilor, lounge-urilor, restaurantelor sau chiar cafenelelor.Muzica electronică prinde foarte bine la festivaluri, după părerea mea oamenii așteaptă câte un festival de amploare unde să asculte muzică electronică de calitate.


Există cerere pe această parte. Din păcate însă cluburile de muzică „electronică“ sunt destul de puține, party-urile săptămânale cu muzică electronică nu mai au aceeași căutare la public. S-au schimbat lucrurile foarte alert, cu fiecare generație nouă, au apărut noi genuri de muzică, trenduri noi…

Ce părere ai de „efectul de turmă“ care se manifestă adesea la petreceri…de exemplu mulți vor să asculte aceleași hituri aflate la modă… ?

Într-adevăr, efectul de turmă există în muzică, ca în toate domeniile, de altfel. E parcă mai pregnant acest efect în rândul publicul mai tânăr, adolescentin. Deși Aradul și Timișoara se aseamănă foarte mult din punctul ăsta de vedere, în Timișoara mi se pare că există totuși mai multă spontaneitate și diversitate muzicală în rândul publicului. E oarecum firesc, Timișoara are în primul rând avantajul unei populații tinere și a unei comunități de studenți net superioare Aradului…

Cum era atmosfera de party-uri mai demult ?

Atmosfera pe vremuri era foarte frumoasă, era efervescență. Ingredientele erau mai multe : varietatea de stiluri de muzică care se ascultau (funky, progressive, techno dar și retro și comercială), numărul mai mic de locații deschise la vremea respectivă în comparație cu vremurile de acum, opțiuni mai puține de petrecere a timpului liber și de socializare. Chair dacă erau mai puține metode de promovare, era parcă mai multă spontaneitate și viața de noapte era mai animată. Era digitală a influențat puternic nevoia de interacțiune directă a publicului în aceste medii de socializare, a transformat percepția și comportamentul publicului.

Cât de importantă este cultura muzicală a unui DJ în zilele noastre? Cât de mult contează tehnica de mixaj? Un DJ bun trebuie să le stăpânească pe amândouă?

Cultura muzicală face diferența, selecția pieselor pentru play list e un factor vital pentru reușita unui set. Trebuie să fii mereu conectat la noutățile din muzică și tehnologia de specialitate. În același timp, o tehnică de mixat bună e un mare atu, formula prefecta impune să le stăpânești pe ambele foarte bine, partea artistică mixată cu cea tehnică. Nivelul de profesionalism la care a ajuns industria muzicii, indiferent de stil, este foarte ridicat și asta ridică ștacheta și în pregătirea unui dj.

Contează suportul muzical de pe care un DJ pune muzică în zilele noastre? DJ-eii care pun de pe viniluri sunt mai interesanți decât cei care pun MP3-uri?

În mod normal nu contează pe ce sistem muzical pui muzică atâta timp cât sună bine și place publicului. Atunci însă când o poți face de pe un echipament profesionist, experiența e diferită, completă.

Nu te tentează să te apuci de producție muzicală, să scoți piese proprii? Cât de important este pentru un DJ să aibe melodii proprii?

Am tatonat de câteva ori producția, dar am revenit rapid la DJ-ing, aceasta e marea mea pasiune. În zilele noastre poate conta ca un DJ să și producă, ajută foarte mult în promovare, eu totuși prefer să rămân oldschool, sunt mult mai atras de partea de mixat și de interacțiunea cu publicul. Consider că sunt adevărați producători care își dedică mult timp și eforturi producției, iar eu prefer să le « cant » și să le promovez piesele.

Ce părere ai de breasla DJ-ilor din zona noastră, în general?

În această profesie, că în multe profesii de scenă, se spune că toată lumea vrea să fie no. 1. Dar eu consider că scopul nu e acesta, ci să îți faci meseria cu pasiune, să îți trăiești viața frumos. E loc pentru toată lumea, consider că cea mai productivă competiție e cea cu tine însuți, cu fiecare versiune a ta anterioară.Eu mă consider un tip foarte sociabil, mă înțeleg bine cu majoritatea DJ-ilor, unii îmi sunt prieteni apropiați. E bine ca DJ-îi să colaboreze și să se înțeleagă între ei, mă bucur când cineva reușește, cred că are tot meritul să ajungă acolo, știu câtă muncă implică orice reușită.

Care sunt avantajele de a fi DJ și care sunt lucrurile mai puțin plăcute din această meserie?

Atunci când faci un lucru din pasiune, când această pasiune este un stil de viață fără de care nu te poți imagina, aspectele mai puțin plăcute se estompează, nu prea mai contează. Dar, există un sacrificiu, și acela e timpul pe care nu îl petrec cu familia, în detrimentul muzicii.

Care-s planurile de viitor, unde te vezi peste cinci ani?

Încerc să nu mă uit prea mult în viitor, ci să mă bucur de prezent. Cel mai important lucru pentru mine este sănătatea, să îmi păstrez inspirația și puterea de muncă. Muzica îmi aduce foarte multă bucurie, îmi doresc să continui cu cel puțin aceeași pasiune ca și până acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.