Poșta Română, plină de probleme, cu salarii babane pentru șefi și salarii...

Poșta Română, plină de probleme, cu salarii babane pentru șefi și salarii minime pentru poștași. Ce spune directorul sucursalei Timișoara

1
DISTRIBUIȚI

Compania Națională Poșta Română SA, devenită societate pe acțiuni în anii postdecembriști, în care statul român reprezentat de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale deține pachetul majoritar de acțiuni, a stârnit în ultima vreme numeroase controverse cauzate de acordarea unor contracte în mod preferențial, cu bani grei, în timp ce își desfășoară activitatea într-un mod precar, în primul rând din cauza lipsei de personal, iar informatizarea lasă mult de dorit.

Dacă la nivel de conducere compania stă bine, cu nouă directori la nivel central, câte un director și un director adjunct la cele nouă sucursale și directori în fiecare județ subordonat unei sucursale, nu același lucru se poate spune despre personalul care lucrează la ghișeele poștale sau despre poștași, al căror număr este insuficient și crează o serie de sincope și, de multe ori, interminabile cozi, serviciile poștale nefiind onorate corespunzător. Mai mult, în opinia guvernanților, doar cei care ocupă funcții de conducere merită salarii generoase, în timp ce angajații de rând trebuie să se mulțumească cu venituri derizorii.

Distribuirea parțială a cupoanelor de pensie sau nedistribuirea unor scrisori recomandate, destinatarul nefiind înștiințat nici măcar printr-un aviz de existența acestora, sunt câteva din sesizările unor beneficiari ai  acestor servicii poștale. În ciuda acestor dificultăți, guvernanții au găsit de cuviință să traseze angajaților poștei sarcini suplimentare, precum distribuirea voucherelor sau a cupoanelor, care a creat noi probleme.

Adrian Răzvan Lulciuc, directorul sucursalei Timișoara de la începutul anului 2020, a confirmat, pentru PRESSALERT.ro, că numărul poștașilor este insuficient pentru volumul de muncă existent. În Timișoara sunt puțin peste 70 de poștași, dar ar fi nevoie de încă atâția pentru a acoperi corespunzător toate sectoarele.


Puțini sunt cei care doresc să dea concurs pentru un asemenea post sau renunță în scurt timp, căci, pe de o parte, există o lipsă a forței de muncă, iar pe de alta, salariul unui poștaș nu este deloc atrăgător. Dacă veniturile lunare ale directorilor depășesc zece mii de lei net lunar, ei fiind, de regulă, și beneficiari ai unor indemnizații, așa cum rezultă din declarațiile lor de avere, un poștaș este angajat cu salariul minim pe economie și mai primește bonuri în valoare de 600 de lei. Directorul sucursalei Timișoara spune că în aceste condiții, poștașii care lucrează în Timișoara trebuie să acopere încă un sector pentru care mai primesc doar încă o jumătate de salariu.

La rândul lor, poștașii se plâng de condițiile de lucru dificile și de salariile mici. Ei fac zilnic kilometri întregi, pe orice vreme, sunt zile în care geanta cu corespondență poate ajunge până la 15 kilograme iar programul de lucru se prelungește, uneori, până la 10-12 ore sau chiar mai mult, mai ales când trebuie să acopere sectoare suplimentare, pe care nu le cunosc. Nu de puține ori trebuie să suporte înjurăturile celor nemulțumiți de toate disfuncționalitățile instituției, ba s-a întâmplat ca un poștaș să fie chiar scuipat de un destinatar nervos.

Adrian Lulciuc spune că dorește ca în mandatul său să îmbunătățească, pe cât posibil, prestația instituției. „Deocamdată sunt mulțumit că am reușit să încep lucrările de renovare a fațadei clădirii, a acoperișului și a tâmplăriei, inaugurarea fiind progrmată pentru data de 1 septembrie”, a spus Lulciuc, care este și consilier local din partea PNL. Totodată, el a dat asigurări că și neajunsurile vor fi remediate în măsura în care ele vor fi aduse la cunoștința conducerii instituției.

Adrian Lulciuc

1 COMENTARIU

  1. De ce factorii poștali din ghișeu au fost aduși cu venitul la salariul minim pe economie dacă înainte de mărirea minimului pe economie aveau salariul mai mare cu2- 300 de lei datorita vechimii ceea ce acum nu se mai respecta.Pai dacă a crescut minimul pe economie sa se păstreze și proporția fa5ta de vechimea și sporurile avute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.