Forțele ucrainene care nu părăsesc Bakhmut și-au săpat noi tranșee în încercarea de a ține în loc atacatorii ruși, în timp ce Statele Unite au declarat că un nou ajutor militar pentru Ucraina va fi discutat vineri, în cadrul unei întâlniri cu liderul Germaniei, scrie Reuters.
Forțele rusești atacă Bakhmut, în provincia Donețk, de luni de zile, uneori în valuri, iar locul a devenit una dintre cele mai sângeroase bătălii ale războiului.
„La Bakhmut se poartă lupte non-stop… Situația este critică”, a declarat Volodymyr Nazarenko, un comandant adjunct al Gărzii Naționale a Ucrainei, pentru Radio NV ucrainean.
„Ei nu țin cont de pierderile suferite în încercarea de a cuceri orașul prin asalt. Sarcina forțelor noastre din Bakhmut este de a provoca cât mai multe pierderi inamicului. Fiecare metru de pământ ucrainean costă sute de vieți pentru inamic”.
În ultimele 24 de ore, forțele ucrainene au respins peste 170 de atacuri în cele cinci sectoare principale ale liniei frontului, a declarat joi seară, pe YouTube, analistul militar ucrainean Oleh Zhdanov.
Zhdanov a descris rușii care încearcă să încerce să încercuiască Bakhmut dinspre nord, est și sud și a spus că, în ceea ce privește abordările vestice ale orașului, „aceasta este probabil singura parte a sectorului Bakhmut în care forțele noastre, mai degrabă decât ocupanții ruși, au inițiativa”.
Rusia, care a pierdut teritoriu în a doua jumătate a anului 2022, spune că preluarea Bakhmut ar fi un pas spre preluarea restului regiunii industriale din jur, cunoscută sub numele de Donbas. Ucraina spune că orașul are o valoare strategică limitată, dar vrea să epuizeze forțele rusești.
Forțele ucrainene au respins atacurile asupra lui Bakhmut și asupra a două așezări aflate chiar la vest – Khromove și Ivanivske, a anunțat joi seară Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene într-un comunicat.
Bombardamentele rusești au lovit Bakhmut și mai multe orașe din apropiere – inclusiv Chasiv Yar, cel mai mare oraș din vest – și două orașe la sud de Bakhmut, a precizat acesta.
În orașele și satele din apropiere, noi tranșee au fost săpate pe marginea drumului la o distanță de 20-40 de metri între ele, semn că forțele ucrainene își întăreau pozițiile defensive.
„Avem nevoie de cât mai multă muniție posibil. Sunt mult mai mulți ruși aici decât avem noi muniție pentru a-i distruge”, a declarat Nazarenko. „Numărul soldaților inamici nu este ceea ce contează. Ceea ce contează este tehnologia”.
În regiunea centrală Zaporojie și în regiunea Herson, pe frontul de sud, forțele rusești au bombardat peste 40 de orașe și sate, se arată în comunicatul armatei ucrainene.
Reuters nu a putut verifica în mod independent rapoartele de pe câmpul de luptă.
Washingtonul va anunța un nou pachet de ajutor militar în valoare de 400 de milioane de dolari pentru guvernul de la Kiev și este de așteptat să fie un subiect important între președintele american Joe Biden și cancelarul german Olaf Scholz atunci când se vor întâlni la Casa Albă, au declarat oficiali.
Se așteaptă ca ajutorul să cuprindă în principal muniție, inclusiv sistemul de rachete cu lansare multiplă ghidată pentru lansarea HIMARS.
Statele Unite au furnizat Ucrainei armament în valoare de aproape 32 de miliarde de dolari pentru a se apăra împotriva Rusiei.
Biden și Scholz ar putea aborda, de asemenea, preocupările legate de faptul că China ar putea oferi ajutor letal Rusiei, a declarat un oficial de rang înalt al administrației.
Administrația Biden sondează aliații apropiați cu privire la posibilitatea de a impune noi sancțiuni Chinei dacă Beijingul oferă sprijin militar Rusiei, au declarat oficiali americani și alte surse.
China a negat că ia în considerare o astfel de asistență, iar oficialii americani nu au furnizat public dovezi pentru afirmația lor.
Întrebat de reporteri dacă eventualele sancțiuni împotriva Chinei vor fi un subiect abordat de Biden și Scholz, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a declarat că „problema sprijinului unei terțe părți pentru Rusia ar putea fi abordată”.
UPDATE Orașul Bahmut din Ucraina, treaptă utilă pentru cucerirea unor orașe mari precum Kramatorsk și Sloviansk, ar fi, practic, înconjurat.
Evgheni Prigojin, fondatorul mercenarilor Wagner, spune într-o înregistrare video publicată vineri că orașul ucrainean Bahmut a fost „practic înconjurat” de forțele sale și că forțelor Kievului le-a mai rămas o singură cale de ieșire.
Oamenii lui Prigozhin au condus asaltul din estul Ucrainei timp de luni de zile, Moscova considerând Bahmut, pe care îl numește după numele său din epoca sovietică, Artyomovsk, ca fiind o treaptă utilă pentru a cuceri orașe mai mari precum Kramatorsk și Sloviansk.
Prigozhin i-a cerut președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să își retragă forțele din micul oraș, notează Reuters.
„Unități ale companiei militare private Wagner au înconjurat practic Bahmut. A mai rămas un singur drum (deschis forțelor ucrainene). Cleștele se strânge tot mai tare”, a declarat Prigozhin.
Prigozhin a adăugat că forțele sale se luptă din ce în ce mai mult cu bătrâni și copii, mai degrabă decât cu armata ucraineană profesionistă.
Videoclipul arată apoi ceea ce par a fi trei ucraineni capturați – un bărbat mai în vârstă și doi băieți tineri – care par speriați și cer să li se permită să meargă acasă, însă ar putea fi vorbă despre o simplă „coreografie”.
UPDATE 2 Administraţia Rusiei a avertizat, vineri, naţiunile occidentale că furnizarea de armament suplimentar Ucrainei va avea ca efect prelungirea conflictului militar, iar autorităţile ruse au anunţat intensificarea măsurilor de securitate în regiunile vestice, pentru oprirea infiltrărilor ucrainenilor.
„Noi observăm că Statele Unite continuă politica în sensul livrărilor de armament Ucrainei şi pentru a-şi convinge protejaţii să procedeze la fel. Livrările de arme nu contribuie decât la prelungirea conflictului, cu efecte triste pentru poporul ucrainean. În plus, sunt afectate economiile ţărilor, iar efectele sunt resimţite de cetăţeni, inclusiv în Germania”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de cotidianul Le Monde şi de publicaţia Die Welt.
Avertismentul Kremlinului intervine înaintea întâlnirii pe care preşedintele SUA, Joseph Biden, o va avea la Washington cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat vineri, după o reuniune a Consiliului de Securitate Naţională, „măsuri antiteroriste” suplimentare după incidentele armate raportate în vestul ţării. Autorităţile ruse au atribuit Ucrainei o serie de atacuri cu drone pe teritoriul Rusiei. În plus, în ultimele zile au fost raportate incidente armate în regiunea rusă Breansk.
Guvernatorul regiunii Breansk, Aleksandr Bogomaz, a declarat că două persoane au fost ucise în localitatea Liubecean. Un atac cu obuze a fost raportat în satul Suşani, iar o clădire a ars. Au fost raportate atacuri, probabil cu drone, şi în regiunea rusă Kursk, iar un civil a fost ucis, altul fiind rănit. Situaţia din districtul Klimovski, situat în regiunea Breansk, este sub control, a comunicat joi Serviciul Federal de Securitate (FSB).
Kievul a catalogat drept „provocări” incidentele armate raportate de Moscova. Informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente. Oficiali ucraineni şi americani au avertizat în trecut că Rusia intenţionează să organizeze atacuri false pe care să le atribuie Ucrainei, pentru a justifica amplificarea conflictului militar.