Război în Ucraina, ziua 393. Ofensiva Rusiei, în derivă. Armata ucraineană poate...

Război în Ucraina, ziua 393. Ofensiva Rusiei, în derivă. Armata ucraineană poate contraataca UPDATE Atât Rusia cât și Ucraina, acuzate de ONU că au executat prizonieri de război

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE Organizația Națiunilor Unite a acuzat vineri forțele ucrainene și ruse de comiterea a zeci de execuții sumare ale prizonierilor de război în timpul invaziei rusești în Ucraina, potrivit AFP.

„Suntem profund îngrijorați de execuția sumară a 25 de prizonieri de război și non-combatanți ruși”, precum și a „15 prizonieri de război ucraineni”, a declarat Matilda Bogner, șefa misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina.

Biroul ONU pentru drepturile omului a declarat vineri că anchetatorii săi au confirmat alte mii de victime civile în invazia Rusiei în Ucraina, inclusiv 21 de persoane ucise de forțele ruse în execuții sau atacuri individuale, potrivit Reuters.

„La un an după ce Federația Rusă a lansat un atac armat la scară largă împotriva Ucrainei, ostilitățile continuă să exercite o presiune severă asupra copiilor, femeilor și bărbaților din întreaga țară”, a declarat Biroul Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului (OHCHR) într-un nou raport.

Acesta a constatat că cel puțin 5.987 de civili au fost uciși sau răniți între 1 august 2022 și 31 ianuarie 2023, un număr despre care a spus că este probabil să fie o subestimare semnificativă, deoarece a acoperit doar acele cazuri pe care anchetatorii săi au putut să le verifice.

Armele explozive fără precizie au fost responsabile pentru un număr mare de victime civile, a afirmat raportul, iar cifrele sale au arătat că cel puțin de patru ori mai multe victime civile au avut loc pe teritoriul controlat de Ucraina decât în zonele controlate de Rusia.

Majoritatea celor 133 de cazuri de violență sexuală legate de conflict pe care le-a documentat OHCHR au avut loc pe teritoriul ocupat de Rusia, inclusiv în timpul „așa-numitelor procese de filtrare”, se arată în raport.

Moscova a negat în mod repetat acuzațiile potrivit cărora forțele sale au comis atrocități în timpul invaziei, despre care susține că este o „operațiune militară specială”.

Raportul a documentat dispariția sau „detenția arbitrară” a 214 ucraineni pe teritoriul ocupat de Rusia și 91 de astfel de cazuri în zonele controlate de guvernul ucrainean. Majoritatea celor arestați de Ucraina erau suspectați de colaborare, se arată în raport.

Părțile nu au comentat raportul.

Trupele ucrainene, aflate în defensivă de luni de zile, vor contraataca în curând, deoarece ofensiva Rusiei pare să se clatine, a declarat un comandant, dar președintele Volodimir Zelenski a avertizat că, fără o aprovizionare mai rapidă cu arme, războiul ar putea dura ani de zile.

Armata ucraineană a declarat vineri dimineața că 1.020 de soldați ruși au fost uciși în ultimele 24 de ore în timp ce au lansat atacuri nereușite asupra orașelor Lyman, Avdiivka, Mariinka și Shakhtarske.


Dar obiectivul lor principal a rămas orașul minier Bahmut, relatează Reuters.

„Inamicul nu și-a oprit asaltul asupra Bahmut”, a declarat Statul Major General al Ucrainei într-un raport.

Forțele rusești încearcă de luni de zile să captureze Bahmut, pentru a-ți extinde controlul asupra estului Ucrainei. Forțele ucrainene le-au ținut piept, așa cum au făcut în Avdiivka, Mariinka și Shakhtarske, printre cele 80 de atacuri rusești pe care apărătorii ucraineni le-au respins în ultima zi, a precizat armata.

Rusia nu s-a exprimat cu privire la ultimele lupte, iar Reuters nu a putut verifica rapoartele de pe câmpul de luptă.

Comandantul suprem al forțelor terestre ucrainene, Oleksandr Syrskyi, a declarat anterior că forțele sale vor începe în curând o contraofensivă după ce au rezistat campaniei de iarnă a Rusiei.

El a declarat că mercenarii wagnerieni ai Rusiei, care au fost în fruntea asaltului Moscovei asupra estului și sudului Ucrainei, „pierd o putere considerabilă și se află în criză de energie”.

„Foarte curând, vom profita de această oportunitate, așa cum am făcut-o în trecut în apropiere de Kiev, Harkov, Balakliya și Kupiansk”, a spus el, enumerând contraofensivele ucrainene de anul trecut care au recucerit porțiuni de teren.

Nu există deocamdată o reacție din partea Moscovei la informațiile potrivit cărora forțele sale din Bahmut pierd din viteză, dar șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a emis declarații în ultimele zile, avertizând asupra unui contraatac ucrainean.

Jurnaliștii Reuters în apropierea frontului de la nord de Bahmut au văzut semne care sugerează că ofensiva rusă ar putea fi în declin. Într-un sat deținut de ucraineni la vest de Soledar, la periferia nordică a Bahmut, intensitatea bombardamentelor rusești a scăzut vizibil față de cele două zile anterioare.

Zelenski a declarat că Europa trebuie să crească și să accelereze furnizarea de arme, cerând din nou rachete cu rază lungă de acțiune, muniție și avioane moderne, și să impună sancțiuni suplimentare Rusiei.

„Dacă Europa așteaptă, răul ar putea avea timp să se regrupeze și să se pregătească pentru ani de război”, a declarat joi un Zelenski într-un discurs video adresat liderilor Uniunii Europene, transmis dintr-un tren.

În cadrul summit-ului UE, liderii au aprobat un plan convenit de miniștrii de externe pentru a trimite 1 milion de obuze de artilerie în Ucraina în următorul an. De asemenea, au discutat despre securitatea alimentară globală și despre sancțiunile impuse Rusiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.