România este țara UE cu cea mai mare incidență și mortalitate în...

România este țara UE cu cea mai mare incidență și mortalitate în ceea ce privește cancerul de col uterin

0
DISTRIBUIȚI

Anual, în România, infecțiile cu HPV sunt responsabile de apariția a peste 3.300 de noi cazuri de cancer de col uterin și peste 1.500 de femei își pierd viața din cauza acestui tip de cancer, deși cele circa patru – cinci decese survenite în medie pe zi sunt prevenibile prin vaccinare și screening.

Asociația Internațională Papillomavirus marchează, la nivel global, pe 4 martie, Ziua Internațională de Conștientizare privind HPV (virusul papilloma uman) pentru a atrage atenția asupra riscurilor asociate infecției cu acest virus și a modalităților prin care pot fi prevenite bolile cauzate de acesta, transmit Asociația Mame pentru Mame și Spitalul Clinic Colțea, într-un comunicat de presă transmis sâmbătă.

„România este țara Uniunii Europene cu cea mai mare incidență (de 2,5 ori mai mare) și mortalitate (de peste 4 ori) prin cancerul de col uterin. Anual, în România, infecțiile cu HPV sunt responsabile de apariția a peste 3.300 de noi cazuri de cancer de col uterin și peste 1.500 de femei își pierd viața din cauza acestui tip de cancer, deși cele circa 4 – 5 decese survenite în medie pe zi sunt prevenibile prin vaccinare și screening. Jumătate din femeile ce primesc acest diagnostic au sub 55 de ani, iar în 75% din cazurile noi de îmbolnăviri este vorba de femei aflate la vârsta activă, de pâna în 65 ani”, se arată în comunicat.

Vestea bună este că există o cale sigură și eficientă pentru prevenirea infecției cu HPV: vaccinarea, potrivit Asociației Mame pentru Mame și Spitalului Colțea.

„Vestea și mai bună este că vaccinul asigură un grad foarte ridicat de protecție, de peste 90%, dacă este administrat în adolescență.


Iar cea mai bună veste este ca statul român asigură gratuit vaccinul pentru toate fetele între 11 și 18 ani. Asta înseamnă 7 ani de oportunitate pentru a ne proteja de infecția cu HPV și cancerele pe care aceasta le poate cauza! Vestea mai puțin bună este că la momentul actual doar 10% din părinții de fete știu și cer acest vaccin gratuit pentru copii lor. Pe 4 martie facem încă o dată un gest public pentru ca un număr cât mai mare de părinți de fete să afle despre prevenția infecției cu HPV, vaccin de care pot beneficia gratuit”, a declarat Ana Măiță, președinta Asociației Mame pentru Mame.

În România, vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV este inclusă în cadrul Programului Național de Imunizare, pentru fetele cu vârsta curpinsă între 11 și 18 ani. Vaccinarea este gratuită și se face la solicitarea părinților/ reprezentanților legali care vor formula o cerere la medicul de familie.

Pe lângă cancerul de col uterin, infecția cu HPV este asociată și cu dezvoltarea altor tipuri de cancer care afectează deopotrivă femeile și bărbații: de exemplu, cancere ale organelor genitale masculine sau feminine – penis, vagin sau vulvă sau cancerul de anus.

Spitalul Clinic Colțea este un etalon în tratarea pacienților cu cancer de col uterin și nu numai, care susține vaccinarea anti-HPV.

Conform GLOBOCAN, cancerul de col uterin este al treilea cel mai comun tip de cancer în rândul femeilor din România. În cazul cancerelor orofaringiene România are a treia cea mai mare incidență din UE27 și a doua cea mai mare rată de deces. Asociația „Mame pentru Mame” este membră a grupului de lucru HPV Action Network, parte a Organizației Europene a Cancerului, care are ca obiectiv eliminarea cancerelor și a altor afecțiuni determinate de infecția cu HPV.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.