Scena muzicală underground din Timișoara: „Nu trebuie să ne plângem și nici...

Scena muzicală underground din Timișoara: „Nu trebuie să ne plângem și nici să așteptăm ajutor de la alții, trebuie să creăm evenimente“

0
DISTRIBUIȚI

Per ansamblu, scena muzicală din Timișoara se confruntă cu o serie de probleme. Orașul nostru, care în deceniile trecute a fost considerat kilometrul zero al muzicii românești, are o serie de lacune. Lipsa unor locații adecvate desfășurării unor concerte de amploare sau modul netransparent și discreționar prin care autoritățile împart bănuții înglobați în programul Capitală Culturală Europeană 2023 sunt probleme cunoscute de toată lumea. Însă, la nivel de „firul ierbii“ se desfășoară multe evenimente cu adevărat interesante și în zona muzicală.

În luna martie orașul croat Zagreb a fost gazda primei conferințe regionale dedicate așa numitelor „grassroots venues“, evenimentul care s-a bucurat de un succes deosebit având parte și de reprezentare autohtonă. Cluburile românești care au participat la această conferință de trei zile au fost Manufactura din Timișoara, Moszkva Kávézó din Oradea și Atelier Café din Cluj, iar printre formațiile care au fost invitate la conferința numită Substrat s-a numărat și trupa Zimbru.

Definiția de „grassroots venues“ (cluburi underground) a fost inițiată de către autoritățile și experții industriei muzicale din Marea Britanie cu opt ani în urmă și face referire la locațiile care programează recitaluri cu artiști care merită audiențe fără a aștepta neapărat o recompensă financiară directă, iar ca urmare a acestei activități devine un punct central în cultura muzicală a unui oraș. Printre conferințele organizate în cele trei zile de dezbateri din Zagreb s-au numărat „Soluții pentru întinerirea publicului”, „Locații sănătoase”, „Motivații pentru voluntariat desfășurat în locații” sau „Pumped Up Kids: locații conduse de organizații studențești”. În cele ce urmează am realizat un interviu cu reprezentanții clubului timișorean Manufactura, Robert Benedek și Robyn Torhjelm Benedek, despre cum se vede scena muzicală underground din Timișoara și care au fost concluziile cu care au venit de la acest important eveniment din Zagreb.

– Care au fost reacțiile pe care le-ați experimentat în cadrul conferinței din Croația?

– Am discutat cu mulți reprezentanți ai altor locații de acest fel, care au subliniat faptul că toată lumea are cam aceleași probleme. Peste tot a fost rău în timpul pandemiei, iar după ce aceasta a trecut, a venit și o altă atitudine a spectatorilor. Am mai învățat că nu-i nevoie sa faci compromisuri pentru succes, că există destul public pentru fiecare nișă… Și că toate cluburile de acest fel au probleme cu vecinii care nu suportă gălăgia.

– Care au fost cele mai importante momente de la conferință și care e diferența între scena de la noi și cea din Croația?

– Unul din cele mai interesante momente a fost un fel de „gig speed dating“.


Pe scurt reprezentanții a zece cluburi stăteau fiecare la o masă, iar timp de cinci minute câte o trupă venea la masa respectivă și încerca să te convingă să le oferi concerte. Veneau cu cărți de vizită și noi trebuia să-i convingem la rândul nostru… de ce ar trebui să vină să cânte în Timișoara. Deja am semnat un contract cu o trupă în urma acestui speed dating… și suntem în negocieri pentru altă trupă. Ne-am creat contacte cu diverși promoteri și am intrat astfel într-un circuit underground din partea noastră de Europa. Am vizitat și cluburile din Zagreb și… principala diferență… la ei diferă numărul publicului care vine la concerte… e de vreo 15 ori mai mare ca la noi. E și o altă cultură generală, am observat că în restaurante se ascultă muzică soft-rock… asta spune multe.

– Care sunt principalele sfaturi cu care ați venit de la Substrat?

– Prima concluzie este că trebuie să aducem în cluburi tineret. Generația care venea la concerte până înainte de pandemie… e mai mult din anii ’90. Atunci au descoperit concertele live, aveau 20 de ani… acum au 50. Au alte preocupări, nu mai ies din casă. Deci trebuie neapărat să aduci o generație nouă. Trebuie sa fii atent la ce-și dorește această generație. În linii mari e tot rock. Pe lângă trap și alte genuri la modă. E important ca trupa de pe scenă să fie formată tot din tineri, să fie din generația lor. Contează foarte mult și modalitatea de promovare, care nu e neapărat Facebook, ci Instagram și TikTok. Reprezentanții unui club din Belgia au povestit că autoritățile de acolo le-au dat un buget pentru un festival, iar ei au transmis acest buget mai departe către o organizație de studenți, pentru un festival. Care acum e la a șasea ediție. Trebuie să oferim mai multă încredere generațiilor tinere, noi doar să îi asistăm.

– Cum vedeți voi publicul din Timișoara la ora actuală?

– Publicul din Timișoara s-a întinerit după pandemie. Nu ne plângem deloc când vine vorba de număr de spectatori. Acum șase ani când am început cu aventura Manufactura, aveam și cinci oameni la un concert cu o trupă necunoscută în timpul săptămânii. Acum avem 30. Deci e bine. Numărul a crescut. În plus, trupe din întreaga lume care cântă la noi, sunt încântați de publicul din Timișoara, toți spun că lumea de aici e caldă și prietenoasă. Ideea e că nu trebuie să ne plângem și nici să așteptăm ajutor de la alții, trebuie să creăm evenimente. De altfel, noi în ultimii ani am organizat la Timișoara în jur de 1.000 de evenimente, cu tot cu cele care au avut loc și în Capcana și în alte locații din oraș. Și mergem mai departe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.