p>
Bunavestire, ziua în care Arhanghelul Gavriil îi aducea Fecioarei Maria vestea că îl va aduce pe lume pe Fiul Domnului, Iisus din Nazaret, a marcat și deschiderea, la Timișoara, a Târgului de Paști, cu trei săptămâni înainte de marea sărbătoare creștină.
Casa de Cultură a municipiului Timișoara, responsabilă cu decorațiunile și cu programul târgului, a socotit că, în afara câtorva detalii care ar putea fi legate de sărbătorile pascale, nimic nu poate fi mai potrivit pentru întâmpinarea acestora decât locuri de joacă pentru copii, o zonă de „foodtruckuri” sau diverse spectacole, atât pentru cei mici cât și pentru adulți.
În piața Operei, chiar în fața Catedralei Mitropolitane, au fost așezate niște placaje traforate extrase din recuzita instituției, pe care au fost desenate, într-o manieră lamentabilă, chipuri și momente care au pretenția să înfățișeze scene din Săptămâna Mare, reușind doar să fie o adevărată sfidare adusă bisericii și credincioșilor creștini. Alături de penibilele desene, pe la ora prânzului, o tânără care se dorea înger, cocoțată pe niște picioroange – poate o întrupare neînțeleasă a Arhanghelului Gavriil în progresiste ipostază a identității de gen – și având alături o păpușă hidoasă care se bălăngănea în aer, flutura, cu nefirești mișcări, niște aripi imense, și făcea plecăciuni în fața unui grup de curioși, adunați ca la bâlci.
O atmosferă similară s-a înstăpânit și în Piața Libertății, unde au fost aliniate celebrele căsuțe ale casei de cultură,vopsite în roșu, multe cu brânzeturi, mezeluri sau diferite dulciuri, cât se poate de deplasate în Postul Mare, altele cu eternele obiecte și suveniruri, în cea mai mare parte de un gust îndoielnic, dar prea puține având vreo legătură cu sărbătoarea pascală. Într-un colț al pieței tronează o scenă pentru spectacole, în mijloc a fost amenajat un așa-zis loc de joacă, un țarc în jurul unui petec de gazon, iar în vecinătatea acestuia, un ringhișpil, ca într-un adevărat parc de distracții, întreaga piață fiind împânzită de „decoruri” de un kitsch desăvârșit. Un târg care continuă seria multor evenimente care au pretenția de a fi reprezentative pentru capitala europeană a culturii, dar care sunt, mai degrabă, mostre de subcultură într-un oraș care ar putea atrage atenția prin evenimente de ținută.