101 cetăţeni străini depistaţi în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera...

101 cetăţeni străini depistaţi în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera de vest

0
DISTRIBUIȚI

Poliţiştii de frontieră din nordul şi vestul ţării au depistat, în ultimele 24 de ore, în cadrul unor acţiuni derulate pe linia migraţiei ilegale, 101 cetăţeni străini, de diverse cetăţenii, care au încercat să treacă ilegal frontiera individual sau sprijiniţi de călăuze şi transportatori.

Potrivit Poliției de Frontieră, în ultimele 24 de ore, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, judeţul Arad, s-au prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră pe sensul de ieşire din ţară, un cetățean turc, respectiv un român, aflați la volanul unor ansambluri rutiere înmatriculate în Ungaria și România.

Șoferii transportau, conform documentelor de însoţire a mărfii, televizoare și transformatoare, pentru diferite societăți comerciale din Cehia și Italia.

În baza analizei de risc, poliţiştii de frontieră au efectuat un control amănunţit al celor două mijloace de transport. Astfel, în urma verificării automarfarelor, s-a constatat că în compartimentul pentru marfă al unuia dintre cele două erau ascunse 53 de persoane, în celălalt fiind descoperiţi ascunşi alţi 31 de cetăţeni străini.

Cei în cauză au fost preluați și transportați la sediul sectorului pentru cercetări unde, în urma verificărilor, polițiștii de frontieră au stabilit că sunt cetăţeni din diverse state afroasiatice (Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka, India și Egipt), ce intenționau să ajungă în mod fraudulos în state din vestul Europei.

În ambele cazuri, poliţiştii de frontieră fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de migranți pentru șoferi și tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat pentru cetățenii depistați ascunși, urmând ca la finalizare să fie dispuse măsurile legale care se impun.

De asemenea, miercuri, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Cruceni au desfăşurat o acţiune specifică pe linia prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale în zona de competenţă. Operatorul sistemului de supraveghere Attica din cadrul sectorului a observat două persoane care se deplasau pe jos, dinspre granița cu Serbia, trecând ilegal pe teritoriul României. Polițiștii au monitorizat cele două persoane, acestea fiind depistate de către un echipaj mobil în localitatea Cruceni, într-un autoturism înmatriculat în Serbia.

În urma controlului efectuat s-a constatat că, în interior, se aflau, în calitate de pasageri, cei doi cetățeni străini trecuți ilegal frontiera, iar șoferul autoturismului este un cetățean irlandez, în vârstă de 41 de ani.

Poliţiştii de frontieră i-au condus pe cei trei cetăţeni străini la sediul sectorului pentru cercetări, iar în cadrul verificărilor, s-a stabilit faptul că pasagerii sunt cetățeni cubanezi, cu vârsta de 25 respectiv 27 de ani.

Polițiștii de frontieră fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat, pentru cetăţenii cubanezi, respectiv de tentativă de trafic de migranți pentru conducătorul mijlocului de transport la finalizarea cercetărilor urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

În cursul nopții de marți, la Punctul de Trecere a Frontierei Cenad, polițiștii de frontieră, planificați pe sensul de ieșire din țară au observat un autoturism marca Opel, înmatriculat în România, care a oprit înaintea punctului de trecere a frontierei, din acesta coborând patru persoane care se deplasau în fugă pentru a trece ilegal frontiera de stat, pe lângă PTF Cenad.


Cele patru persoane au fost reținute și identificate în baza documentelor temporare pentru solicitanții de azil ca fiind cetățeni marocani, cu vârste cuprinse între 25 și 50 de ani.

Șoferul autoturismului și pasagerul acestuia, ambii cetățeni români cu vârste de 20 respectiv 23 de ani, au fost duși și ei la sediul sectorului pentru cercetări. Având în vedere aspectele constatate, poliţiştii de frontieră au demarat cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat pentru cetățenii marocani.

De asemenea, șoferul și pasagerul autoturismului sunt cercetați pentru infracţiunea de trafic de migranţi, iar pe numele acestora s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

În noaptea de miercuri spre joi, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Petea au desfășurat o acțiune pe linia combaterii migrației ilegale.

În jurul orei 2:30, polițiștii au observat, cu aparatura de vedere pe timp de noapte, un grup de persoane care se îndrepta, pe jos, spre frontiera cu Ungaria. Imediat, poliţiştii de frontieră români au anunţat autorităţile din statul vecin, reuşindu-se reţinerea persoanelor.

Grupul, din care făceau parte 11 cetăţeni străini, era format din 10 persoane din Bangladesh și un pakistanez și au vârste cuprinse între 26 și 46 de ani. Cu toții au intrat legal în România, având premise de muncă, dar intenționau să ajungă în vestul Europei. Deoarece nu aveau documente legale în acest sens, au încercat să treacă ilegal din România în Ungaria și să își continue călătoria spre alte țări europene.

În cauză, se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat, la finalul cercetărilor persoanele fiind conduse la Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil Maramureș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.