O nouă și inedită carte despre istoria Timișoarei, „Temeswar/Timișoara – Kleine Stadtgeschichte” (Timișoara – scurtă istorie a orașului), ai cărei autori sunt Konrad Gündisch și Tobias Weger, a fost lansată astăzi la Centrul de Proiecte de pe strada V. Alecsandri.
Cartea este apărută la Regensburg, la editura Friedrich Pustet, specializată în publicarea unor monografii ale orașelor care au dobândit titlul de Capitală Europeană a Culturii, iar dintr-un prim tiraj de 1.500 de exemplare, puține au mai ajuns în Timișoara, căci cartea s-a vândut foarte bine în Germania. Exemplarele rămase pot fi cumpărate la Centrul de proiecte iar autorii se pregătesc acum să scoată un nou tiraj și doresc ca ea să fie tradusă și în limba română.
Prezentarea cărții a fost făcută de prof. univ. dr. Rudolf Gräf, director al Institutului de Cercetări Socio-Umane al Academiei Române din Sibiu, care a subliniat faptul că autorii au insistat asupra aspectelor legate de multiculturalitatea orașului, o constantă a istoriei sale de la începuturi, dar și pe felul în care e prezentat orașul otoman, în care conviețuirea mai multor etnii și religii, multiculturalitatea, a continuat și care nu a fost o perioadă atât de sumbră cum este descrisă în alte lucrări. Cartea evidențiază și o altă realitate istorică, și anume că din epoca romană până în secolul XX, orașul s-a aflat la granița dintre două lumi – evul mediu central-european de inspirație occidentală și lumea bizantină, apoi Imperiul Otoman care a produs o nouă fractură între apus și răsărit după victoria de la Mohács și a fost urmată de o lungă perioadă de confruntări între cele două lumi, expansiunea Habsburgilor ducând la reintegrarea Timișoarei în lumea occidentală, după ce cetatea medievală a fost distrusă și un nou oraș a fost reconstruit din temelii.
O modernizare rapidă a acestuia a fost posibilă și de particularitatea acestei regiuni, în care nu mai exista o nobilime locală privilegiată, legislația și administrația imperială fiind benefice pentru prosperitatea orașului și a regiunii. Multiculturalitatea și prezența mai multor etnii s-a păstrat și în anii interbelici, marcând chiar evenimentele din decembrie 1989, când românii au apărat un pastor reformat maghiar, declanșând revolta anticomunistă. Cartea cuprinde și informații despre personalități ale orașului, de la cărturarul și predicatorul Pelbart de Timișoara sau Johanna von Greth – iubita lui Beethoven, al cărei monument funerar se află la Timișoara – până la Stefan Hell, laureat al premiului Nobel pentru chimie în 2014.
Numeroasele imagini din Timișoara de altădată și de astăzi, unele inedite, sunt reprezentative pentru oraș, cu semnificații importante pentru istoria locului, și surprind schimbările petrecute de-a lungul anilor în istoria orașului născut pe o mlaștină, care a înflorit sub influența vechii civilizații occidentale.