Alin Crăciunescu, Director E-Distribuție Banat, a explicat într-un interviu acordat PRESSALERT.ro care sunt beneficiile punerii în funcțiune a noii stații de transformare de lângă Timișoara și care sunt planurile pentru 2023.
- Care sunt principalele beneficii pe care noua stație de transformare de la Covaci le aduce clienților și zonei?
- Această stație de transformare crează premizele unei dezvoltări în întreaga zonă. Ea alimentează partea de nord a Timișoarei, zona Dumbrăvița, precum și Aeroportul Internațional „Traian Vuia” și tot ce înseamnă zona industrială dintre Dumbrăvița și Timișoara. Atâta timp cât noi creem premizele unei funcționări bune pentru acești clienți, cu siguranță ei pot să dea înapoi mai mult societății.
- Care sunt atuurile aceastei stații față de cele construite până acum?
- La momentul în care a fost proiectată această stație de transformare, au fost folosite cele mai bune tehnologii existente la nivel european. Are în acest moment o capacitate instalată de 50 Mega Volt Amper, cu posibilitatea de a crește. Acum sunt montate 22 de celule care pot să asigure distribuția energiei electrice către consumatori.
Mai există posibilitatea să extindem bara de medie tensiune cu încă 12 celule, unde pot fi racordați atât producători, cât și consumatori. Este o tehnologie integrată în sistemul de telecontrol al societăților de E-distribuție, care ne permite să controlăm și să facem de la distanță manevre pentru identificarea problemelor, din dispecerat. În felul ăsta nu este nevoie ca echipele noastre să se deplaseze în teren.
- Care este numărul de noi clienți pe care poate să îi deservească și ce tip de clienți?
- Cu puterea instalată acum în stație putem deservi undeva peste 5.300 de clienți casnici și non-casnici. Cu siguranță putem alimenta orice tip de client, de exemplu hale industriale, fabrici, centre de logistică, cât și partea de producători, sector care a început să crească destul de mult în ultimii ani.
- Ce proiecte a derulat E-Distribuție Banat în Timiș în 2022, și ce planuri aveți pentru acest an?
- În Timișoara, în 2022, am înlocuit 7.600 de metri de cabluri de medie tensiune 10 kilovolți cu un cablu de medie tensiune la 20 de kilovolți, în felul ăsta crescând capacitatea de distribuție a rețelei. De asmenea, au fost modernizate 17 puncte de transformare din zona Dumbrăvița – Victoria. Pentru 2023 proiectele sunt multiple, dar principalul nostru obiectiv este să reușim să punem în funcție rețeaua de medie tensiune din această stație de transformare, aproximativ 68 de kilometri de cablu subteran. Nu ne limităm doar la asta, lucrăm în rețelele de medie tensiune existente ca să înlocuim izolația îmbătrânită, care dă destul de multe probleme în funcționarea zilnică, pe 14 linii din cele patru județe deservite de E-Distribuție Banat. De asemenea, lucrăm la modernizarea rețelei de joasă tensiune în mai multe localități, aici pot să amintesc Șag, o localitate mare din Timiș, Remetea Mare, Darova, și altele.
- Asta va duce și la reducerea perioadelor în care sunt probleme, întreruperi?
- Cu siguranță orice rețea nouă, modernă, vine cu o capacitate mare de distribuție, cu un control mult mai bun și cu mult mai puține probleme în distribuția energiei electrice.