„După sărbătoare, sărbătoarea”, o expoziție dincolo de tipare, găzduită de Palatul Ștefania...

„După sărbătoare, sărbătoarea”, o expoziție dincolo de tipare, găzduită de Palatul Ștefania din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Din data de 4 mai, începând cu ora 18:00, Palatul Ștefania din Piața Romanilor va găzdui evenimentul intitulat „După sărbătoare, sărbătoarea” – o privire artistico-poetică dincolo de tipare, inspirată dintr-o poveste plină de aventură a unei fugi peste graniță petrecută după un kirchweich, când, după sărbătoarea hramului bisericii, preotul a fugit cu tot satul peste graniță, în Iugoslavia. O expoziție interdisciplinară, care unește design, poezie, sunet și artă vizuală.

Povestea se regăsește în „Jurnalul de bord – Drumuri peste graniţe”, catalogul-poem al expoziţiei conceput de Katharina Eismann, născută la Timișoara, care va oferi auditoriului, la deschidere, un moment de lectură cu episoade autobiografice, de la râul Main până la revărsarea Dunării, în acompaniamentul muzical susținut de Sven Eismann din Frankfurt.


Tablourile lui Hagen Bonifer, care transformă expoziția într-o scenă de gară, au ca temă călătoria, lucrurile trăite şi lăsate în urmă, faţa întunecată a istoriei, spaţiile goale, cu siluete de abia schiţate, care apar în picturile „zgâriate”, asemănătoare unor ziduri ruinate de timp şi scorojite. Pe o masă lungă, construită din traverse de cale ferată, se află versuri ale Katharinei Eismann iar vizitatorii sunt invitați să  ia loc la masă și să înceapă călătoria în capitala culturală Timișoara, lăsându-se în voia poeziei și a artei, aprofundând cele citite și spunându-și propriile povești, pentru a contribui la crearea unor punți între oameni.

Expoziția este organizată de Centrul Cultural German Timișoara cu sprijinul Goethe-Institut București și de către Institutul pentru Relații Externe, cu sprijin din partea Ministerului de Externe al Germaniei, în parteneriat cu Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, Asociația Prin Banat, Heritage of Timișoara și Secția de actorie în limba germană a Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest, cuvântul de deschidere urmând a fi rostit de Regina Lochner, consulul Republicii Federale a Germaniei la Timișoara.

Expoziția va fi deschisă până în data de 5 mai și pe toată durata ei vor avea loc mai multe evenimente conexe, precum lecturi, muzică, o prelegere, tururi ghidate prin expoziție, precum și un atelier de poezie pentru adolescenți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.