Expoziție despre ororile comunismului în România, la Arad

Expoziție despre ororile comunismului în România, la Arad

0
DISTRIBUIȚI

Muzeul Ororilor Comunismului din România – un spațiu al memoriei victimelor represiunii instituite după instaurarea regimului comunist, prezintă, în parteneriat cu Complexul Muzeal Arad, expoziția „ROMLAG 1945 – 1965”, care va fi vernisată la sala muzeului arădean Clio vineri, 28 aprilie, ora 11:00.

Numele expoziției derivă din „gulag” și  face trimitere la sistemul concentraționar și represiv instituit în perioada premergătoare dar și în timpul regimului de tip stalinist din Republica Populară Română, narațiunea personalizată a spațiului represiv și totalitar fiind făcută printr-o abordare interdisciplinară a noilor media cu cercetarea cartografică. Îmbinarea celor două domenii permite legătura cu perioada celor două decenii de represiune, prin intermediul hărților, fotografiilor și documentelor expuse în premieră în fața publicului. „Odată ce vizitatorul interacționează cu obiectul fizic, harta expusă și materialul fotodocumentar, itinerariul este marcat de o instalație interactivă bazată pe utilizarea noilor tehnologii. Hărțile interactive digitale redau în mod particularizat istoria Romlagului, iar vizitatorul poate controla integral experiența de învățare și gradul de aprofundare, în funcție de interesul asociat tematicilor integrate în expoziție” spun organizatorii. Expoziția este alcătuită din cinci secțiuni – rezistența, revoltele, închisoarea politică, deportările și frontierele, fiecare zonă de cercetare analizând impactul regimului represiv prin utilizarea hărților ca instrument de orientare istorică în procesul de analiză a fenomenului comunist în România.


„Rezistența” e abordată cronologic, prin evidențierea a două mari faze, prima din 1944 până în 1947, iar cea de-a doua, după proclamarea republicii populare până la începutul anilor ʹ60, „revoltele” vizează mai ales colectivizarea forțată, „închisoarea politică”, penitenciarele, aveau rolul de a extermina elitele țării și de a-i reeduca pe  cei considerați recuperabili, „deportarea” se referă la operațiunea din noaptea de Rusalii 1951, când sute de familii din vestul țării au fost mutate în Bărăgan, iar „frontierele” prezintă fenomenul fugii din România și a repercursiunilor suferite de cei care erau prinși.

Expoziția va putea fi vizitată până în data de 14 mai și este inclusă și în programul Nopții Muzeelor de sâmbătă, 13 mai, când va putea fi vizitată între orele 16:00 și 02:00, intrarea fiind liberă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.