Fritz pozează în omul care rezolvă problema certificatelor de CO2 de la...

Fritz pozează în omul care rezolvă problema certificatelor de CO2 de la Colterm, după ce a susținut că nu e treaba administrației locale

3
DISTRIBUIȚI

Administrația locală face eforturi pentru a evita o a treia amendă pentru neachiziționarea certificatelor de emisii de gaze de seră.

Primarul Dominic Fritz a făcut astăzi o serie de anunțuri legate de achiziționarea acestora, în condițiile în care în anii trecuți, când i s-a solicitat de către consilierii locali din opoziție sau de către cei de la Colterm să asigure finanțarea, a susținut nonșalant, în repetate rânduri, că este o problemă strict comercială a societății de termoficare. Ba mai mult, Fritz a ajuns până acolo încât să-i îndemne pe cei de la Colterm să-și gestioneze mai bine banii, în condițiile în care municipalitatea avea neachitate facturi de zeci de milioane de lei. Schimbarea de atitudine vine în condițiile în care există o anchetă la DNA legată de Colterm, iar campania electorală pentru alegerile locale se apropie.

Astfel, consilierii locali au fost convocați astăzi într-o ședință extraordinară pentru a aproba două documentațiim „Bilanț real tehnologic și optimizat al energiei termice pentru sistemul centralizat de alimentare cu energie termică al Municipiului Timișoara aferent anului 2022” și „Pierderile de energie termică – reale și tehnologice, pentru sistemul centralizat de alimentare cu energie termică al Municipiului Timișoara, aferente anului 2022”.

Pe baza acestor documentații, consilierii locali vor putea vota mâine o nouă tranșă de bani pentru Colterm, fonduri necesare pentru a cumpăra încă o serie de certificate CO2.

„Colterm chiar astăzi a mai cumpărat un calup de 50.000 de certificate, tocmai pentru că primăria a plătit la zi toate subvențiile și pentru că domnul Amza e un economist foarte bun a reușit să pună deoparte sume destul de consistente pentru a cumpăra certificate.


Mai lipsește o parte mică din suma totală pentru toate certificatele care trebuie luate săptămâna viitoare, iar această sumă mică o putem acoperi cu o plată parțială pentru o parte din aceste pierderi tehnologice pe care le aprobăm astăzi. Pe baza bilanțului energetic aprobat astăzi, mâine vă voi propune un alt HCL prin care să aprobăm acoperirea unei părți din aceste pierderi”, a spus Dominic Fritz.

Primarul s-a declarat nedumerit de faptul că pierderile pe rețea continuă să rămână la un nivel ridicat, în ciuda lucrărilor din ultimii ani.

„Am niște semne de întrebare legate de faptul că pierderile, din punct de vedere procentual, au crescut în ultimii ani, deși au fost înlocuiți peste 30 de kilometri de rețea primară, s-au făcut investiții de zeci de milioane de euro, și să nu se vadă deloc asta în bilanț nu e deloc încurajator. Și pentru Colterm este o povară să crediteze, în ghilimele, în fiecare an primăria cu aceste pierderi și să primească o parte din acești bani cu un an întârziere. De aceea cred că trebuie să avem discuția dacă nu trebuie despărțită producția de distribuție, așa cum a mai fost la Timișoara, așa cum este în alte orașe. Aprobarea acestui bilanț este precondiția ca să putem aproba o parte din plăți pentru aceste pierderi, însă trebuie să pornim o discuție despre cum putem gestiona aceste pierderi și cum putem gestiona rețeaua de distribuție mai bine în viitor”, a mai spus edilul-șef.

Proiectul a fost votat cu 21 de voturi pentru, zero împotrivă și zero abțineri.

3 COMENTARII

  1. Dl.Marius Popescu, daca reusim sa depasim problema primarilor, disputelor politice si sa vedem interesul orasului constatam urmatoarele : Colterm are pierderi tehnologice de 30% care care inseamna vreo 22 milioane eur. Primaria Timisoara a platit timp de 8 ani ( intre 2012-2020 ) cite 20 milioane eur catre Colterm, anul asta sint bugetati 185 milioane lei ( adica 37 milioane eur ) iar Colterm mai cere suplimentar primariei si plata certificatelor verzi, adica inca vreo 20 milioane eur. In total Colterm ne-ar costa pe noi, timisorenii, 50 milioane eur pe an ! Pornind de la cifrele astea, de ce nu dovediti Dvs ca sinteti un adevarat ziarist, faceti o analiza a datelor, a situatiei economice a Coletrm, Primariei si produceti un articol profesionist si nu can can cu Robu, Fritz si alte lucurri facile si superficiale

  2. Acum posteaza in salvator, dupa ce a distrus tot ce se putea distruge. Omul nu are principii, face orice sa arate ca tot ce a zis ieri nu mai exista. Coltermul era vazut ca fiind problema abonatilor Colterm si nu problema Primariei Timisoara. Fritz, cum de ai facut de te-ai razgandit ? Se apropie alegerile si ai nevoie disperata de voturi ? Au vazut timisorenii ca nu esti in stare de nimic ? Nu uita sa mergi pe ascuns la PSD sa ceri voturi. Ca de-aia te-au votat timisorenii, sa aduci PSD la guvernare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.