Investiție de peste 50 de milioane de lei, lângă Timișoara, în una...

Investiție de peste 50 de milioane de lei, lângă Timișoara, în una dintre cele mai moderne stații de transformare din România

0
DISTRIBUIȚI

E-Distribuție Banat a deschis astăzi oficial una dintre cele mai performate stații de transformare din România, contruită în Dumbrăvița, lângă Timișoara. De investiția în valoare de 23,59 milioane de lei vor beneficia peste 5.300 de clienți. Alte 27 de milioane de lei vor fi investite în viitorul apropiat în rețelele de medie tensiune conectate la stația de transformare, valoarea totală a proiectului ridicându-se la peste 50 de milioane de lei.

Noua stație are o capacitate totală de 50 MVA (Mega Volt Amper), asigurată de două transformatoare 110/20 kV, și va alimenta, după finalizarea integrală a rețelelor de medie tensiune, consumatorii casnici și industriali din zona aflată în nordul municipiului Timișoara, precum Aeroportul Internațional „Traian Vuia”, centre comerciale, hale de producție, centre logistice etc.

Noua construcție și de viitoarele rețele de medie tensiune vor duce la creșterea capacității rețelei de distribuție și a nivelului de siguranță în alimentarea utilizatorilor. De asemenea, noua stație permite, în funcție de ritmul de dezvoltare din zonă, creșterea capacității până la 80 MVA, astfel făcând posibil un număr mai mare de racordări la rețeaua de distribuție și un consum mai ridicat de energie electrică, pentru alte aproximativ 4.500 de locuințe sau peste 30 de clienți industriali.

„Stația de transformare de la Dumbrăvița este un proiect deosebit de important care susține eforturile noastre constante de digitalizare și creștere a rezilienței rețelelor de distribuție, cu scopul de a ne atinge țintele de decarbonizare și electrificare, toate în beneficiul clienților. Investiția semnificativă în acest proiect reflectă viziunea și angajamentul nostru de a susține dezvoltarea acestei zone. Proiectul va aduce beneficii semnificative pentru această comunitate, îmbunătățind calitatea serviciului de distribuție și siguranța în alimentarea cu energie electrică, și oferind posibilități suplimentare de conectare la rețeaua electrică a noilor consumatori”, a declarat Monica Hodor, directorul general al companiilor E-Distribuție.

Stația este alimentată din linia electrică de înaltă tensiune (110 kV) din apropiere, racordul fiind făcut printr-o linie electrică subterană, și este introdusă în sistemul Telecontrol al companiilor E-Distribuție, ceea ce permite operarea și efectuarea manevrelor de la distanță, din dispecerat, reducând timpii de intervenție.


Stația este dotată cu transformatoare noi, cu pierderi reduse, conform standardelor europene, 22 de celule cu protecții de ultimă generație, cu posibilitatea de extindere pentru încă 12 celule la care se pot conecta atât producatori, cât și consumatori. O parte dintre echipamentele de 110 kV sunt produse în România, iar instalațiile noi sunt compacte, cu eficiență sporită, consum propriu redus și riscuri minime pentru mediu. În acest scop, pentru racordul de la transformatoarele de putere (110/20kV) la celulele de medie tensiune, s-a fost folosit material izolant termocontractabil pentru a proteja, în același timp, barele de medie tensiune și fauna din zonă.

Pentru a asigura un nivel ridicat de eficiență energetică a stației, clădirea a fost izolată termic, iluminatul este asigurat prin corpuri de iluminat cu LED, iar pe terenul de protecție și siguranță vor putea fi instalate panouri fotovoltaice pentru reducerea consumului propriu tehnologic și pentru reducerea emisiilor de CO2.

În plus, E-Distribuție susține formarea profesională a viitorilor ingineri, prin organizarea de vizite ale studenților de la facultățile de profil, împreună cu profesorii lor. Un număr de 60 de studenți si profesori de la Facultatea de Inginerie Electrică și Energetică a Universității Politehnica Timișoara au vizitat deja stația din localitatea Dumbrăvița, astfel că tinerii au avut ocazia de a se familiariza cu cele mai moderne tehnologii din domeniul stațiilor și rețelelor electrice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.