Ministrul Mediului, vizită la Gătaia după codul roșu de inundații. Finanțare pentru...

Ministrul Mediului, vizită la Gătaia după codul roșu de inundații. Finanțare pentru reamenajarea albiei râului Bârzava

0
DISTRIBUIȚI

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a fost, vineri, în zona unde au avut loc inundaţii în județul Timiş i a spus că dorește începerea cât mai rapidă a lucrărilor hidrotehnice pe tronsoanele critice ale râului Bârzava.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, împreună cu directorul general adjunct ANAR, Laszlo Barabas, și reprezentanți ai ABA Banat s-au deplasat în zona Gătaia, acolo unde acum două zile râul Bârzava era în cod roșu de inundații, pentru a evalua la fața locului situația zonei celei mai vulnerabile la inundații din județul Timiș.

După ce viitura a trecut, riscul unei posibile inundații care să afecteze locuitorii localității Gătaia rămâne.


Riscul există de fiecare dată când cantități consistente de precipitații cad în amonte, în bazinul hidrografic Bârzava.

Pentru evitarea unor asemenea situații (ca cele din perioada 2011 – 2020) sunt necesare: diguri noi, supraînălțarea celor existente, consolidarea malurilor, recalibrarea secțiunii de scurgere ale albiilor râului Bârzava şi Fizeş, măsuri de punere în siguranţă a construcţiilor hidrotehnice de la polderul Gherteniş.

„Ministerul Mediului poate oferi încă din acest an finanțare pentru reamenajarea albiei şi întărirea infrastructurii de apărare. Analizăm posibilitatea de etapizare a proiectului existent de reamenajare a albiei Bârzavei, să putem începe cât mai repede lucrările pe tronsoanele critice. Până atunci specialiştii de la ABA Banat acționează conform planurilor de acțiune pentru prevenirea inundațiilor şi intervenția în cazul situațiilor de urgență”, a spus Tanczos Barna.

Potrrivit reprezentanților Apele Române Banat, este vorba despre proiectul „Amenajare complexă râu Bârzava și afluenţi pe sector Bocșa – Gătaia – Denta, judeţul Caraș-Severin și județ Timiș”, care poate reduce semnificativ pagubele provocate de inundații și poate diminua impactul măsurilor de gestionare a riscului asupra sistemelor ecologice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.