Muzicon, platforma de promovare a artiștilor timișoreni: „Scopul nostru este să refacem...

Muzicon, platforma de promovare a artiștilor timișoreni: „Scopul nostru este să refacem o scenă de oameni pentru care muzica înseamnă «good vibes»“

0
DISTRIBUIȚI
Bogdan Cotîrță, inițiatorul platformei Muzicon

Platforma de promovare a scenei muzicale alternative din Timișoara Muzicon își propune lucruri cât se poate de mărețe pentru anul în curs, printre obiectivele declarate numărându-se promovarea artiștilor în cadrul unor rezidențe culturale naționale și organizarea unor concerte locale menite să coaguleze scena locală care în opinia multora se află într-un impas. Muzicon a debutat în 2017 ca o conferință dedicată scenei de muzică alternativă și s-a implicat în organizarea multor concerte sau alte proiecte, printre care s-a numărat și „Lost Tapes”, un demers care a recuperat muzica timișoreană pierdută din deceniile trecute. Muzicon a pornit la drum și cu ideea de a creea un hub cultural care să le ofere trupelor timișorene aflate la început de drum condiții propice pentru repetiții.

„Am început cu o sală de repetiții. Ne-am strâns vreo trei trupe timișorene care aveam săli pe la Pencoop sau te miri unde… și unde ploua în ele. Am zis că dacă noi nu ieșim din cloaca asta nu ne scoate nimeni. Am găsit curtea asta post-industrială pe lângă Faber aparținând celor de la Centrul Cultural Plai care aveau câteva containere. Am zis hai să încercăm aicia. Componenta asta de infrastructură am dezvoltat-o organic. Când am găsit și alți oameni care au vrut să ni se alăture am mai găsit un spațiu. Concret am început în luna mai a anului trecut cu prima sală, iar acum, avem trei săli de repetiții și două studiouri de producție, unde activăm opt trupe și 20 de oameni. Nu e niciun business, primim o factură lunară și plătim toți. Sălile sunt dotate cu ce am avut noi mai bun”, a spus Bogdan Cotîrță, inițiatorul acestei platforme, care este totodată și solistul formației Melting Dice.

Pe lângă repetiții și studio de producție, cei de la Muzicon acționează ca un fel de agenție de booking și promovare, diferența față de alte entități de acest fel fiind aceea că aceste acțiuni sunt realizate fără ideea de câștig financiar. Începând din prima săptămână a lunii aprilie și până la sfârșitul lunii mai Timișoara va fi prezentă în fiecare miercuri la emisiunea Nesemnații a lui Bogdan Șerban la Radio Guerilla cu următoarele trupe: Mostre – 5 aprilie, Berlin Division 12 aprilie, Volga ARM 19 aprilie, Ioan Popovici 26 aprilie, Monokrom 3 mai, The Bandits 10 mai, The Other You 17 mai și Grave For Sale 24 mai.

„Tot ceea ce am învățat eu în cei opt ani de când activez în trupa Melting Dice aplic la promovare. Mă sună oameni care vor trupe pentru evenimente culturale și le oferim șansa formațiilor locale să cânte pe diverse scene. Uneori iau eu legătura cu organizatori de evenimente și le propun trupe care li s-ar potrivi. Mai departe, e o chestie directă între ei. Sunt un fel de agent de booking voluntar. La Parcul Crăciunului am avut 19 trupe, iar la Parcul Primăverii am recomandat o serie de artiști locali. Realizăm și presskituri sau poze pentru promovarea trupelor. Pe tot parcursul lunilor aprilie și mai, opt trupe din Muzicon.hub vor fi prezente la Radio Guerilla la emisiunea Nesemnații a lui Bogdan Șerban. Facem marketing, promovare… pentru noi“, a explicat Bogdan Cotîrță.

Bogdan Cotîrță

Alături de acțiunile menite să romoveze trupele locale în diverse evenimente culturale, pentru acest an există planuri și pentru realizarea unui „creative camp“, adică o tabără care să reunească o serie de muzicieni din întreaga țară la Timișoara și alte acțiuni care sunt menite să dea un imbold scenei locale.


Desigur, unii își pot pune întrebarea firească… dar oare ce câștig au cei de la Muzicon în treaba asta?

„Desigur, nu e niciun fel de busines.De opt ani mă ocup de Melting Dice și am spus de la început că vreau să cântăm într-un garaj și să bem bere. Vreau să fac o trupă care să funcționeze. Am progresat în anii ăștia, avem trei – patru cântări pe lună și… e bine. Pe de altă parte, mă uit în oraș și… nu vreau să mor de singurătate. Eu nu pot să exist ca trupă singur într-un oraș atât de mare…și toți ceilalți să cânte la Street Delivery odată pe an. Îmi trebuie un context în care să exist local, aici la Timișoara. Nu mă pot muta la București ca să mă întâlnesc cu muzicienii la birt. Lipsește o scenă în care eu să mă dezvolt. Una în care să existe competiție, unde să fiu inspirat, să găsesc oameni înlocuitori când cineva pleacă dintr-o formație. În spatele meu… văd trupe de copii ale părinților lor care cântau blues – rock și e evident că oamenii ăia… părinții își trăiesc visele. În fața mea văd o grămadă de frustrare și resemnare. Oameni nostalgici după niște vremuri și care aruncă cu venin în muzica de azi pentru că muzica nu mai e cum era când erau ei tineri. Nu știu de ce muzica de azi nu mai e ce era odată. Dar cred că cei care încasează asta suntem noi, cei care acum facem muzică. Cei care ne uităm în gura lor. Pe de altă parte, e normal, avem nevoie de o moștenire și un reper, deci punem reflectorul pe oamenii ăia. Respectul meu pentru ceea ce a fost în muzica timișoreană e cât se poate de normal. Pe de altă parte, frustrarea și resemnarea pe care o văd așa foarte generalizată …nu mă ajută. Vin unii oameni la unele concerte și spun că nu avem noi așa ceva în Timișoara. Și trupa respectivă cântă standarde de boogie woogie, sau de rock and roll sau rockabilly. Și îi întreb… când ai fost ultima dată la un concert? Și îmi spune un concert de acum cinci ani sau de trupe care cântă exact stilul respectiv. Și îi întreb dacă au văzut trupe locale noi… Răspunsul este… i-am văzut pe Youtube, îi știu. Pe scurt, mă bucur atunci când trupele se bucură că au concerte“, a spus Bogdan Cotîrță.

Cel mai important demers de până acum al Muzicon.hub a avut loc în luna noiembrie a anului trecut în cadrul unui showcase unde au fost prezentate câteva dintre proiectele muzicale ce se dezvoltă aici și unde au evoluat pe scenă Volga ARM, MOSTRE, Sweet Wednesday, Ioan Popovici și mltngdc.

„Ce am realizat până acum? Păi avem această infrastructură, am făcut câteva showcase-uri și cred că unele trupe ar fi dispărut până la ora asta, dacă nu existam. Scopul nostru este să refacem o scenă de oameni pentru care muzica înseamnă «good vibes». În momentul ăsta …e mai preponderent sentimentul de hate legat de muzică în Timișoara decît de good vibes. Sălile noastre de repetiție sunt alăturate, sunt pe aceeași alee cumva.În fiecare seară repetă aici două – trei trupe și oamenii se cunosc între ei. Își împrumută instrumente, există o colaborare între ei. De exemplu, când săptămâna trecută cei de Mostre au cântat la Radio Guerilla, toate celelalte formații au promovat evenimentul. Se prea poate ca în continuare unii muzicieni să fie invidioși pe alții, poate unii îi desconsideră pe alții… dar… se mai atenuează sentimentele acestea de hate. E clar, și noi mai râdem între noi. De exemplu, după showcase-ul nostru din noiembrie de anul trecut încă mai râdem de faptul că Toma (n.n. – solistul trupei Volga ARM) a cântat în pantaloni scurți, dar e o chestie colegială și ne simțim ca o comunitate. Asta e ideea“, a mai adăugat Bogdan Cotîrță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.