O nouă ediție a proiectului „Color the Village” va renova zeci de...

O nouă ediție a proiectului „Color the Village” va renova zeci de case într-un sat bănățean

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1975656827">

Asociația „Acasă în Banat” a ales pentru acest an satul cărășean Valeapai, care aparține de comuna Ramna, pentru cea de-a V-a ediție a proiectului „Color the Village 2023”, unde, timp de trei zile, echipele de voluntari vor renova 30 de case pentru a reda așezării farmecul de odinioară.

Președintele asociației, Radu Trifan, mărturisește că „Valeapai este satul nostru de suflet, locul unde asociația noastră își are sediul și de unde a pornit povestea noastră. Noi l-am descoperit în urmă cu șapte ani, când era foarte izolat, ne lua două ore să ajungem până acolo. Începând de anul trecut, este asfalt până în sat, acum într-o oră ajungem de la Timișoara până acolo. A evoluat foarte mult, dar mai are mult de recuperat și noi vrem să dăm o mână de ajutor ca să iasă din izolare, să fie cunoscut și tot mai multă lume să vină să descopere aceste locuri minunate”.

Lucrările din satul aflat la granița dintre județele Timiș și Caraș-Severin, la 60 de  kilometri distanță de Timișoara și 43 de kilometri de Reșița, într-o zonă colinară fermecătoare dar prea puțin cunoscută, în care mai trăiesc doar câteva sute de locuitori dar se păstrează multe case tradiționale cu elemente arhitecturale specifice zonei de tranziție din Banatul de munte spre cel de câmpie, vor avea loc între 8 și 10 iunie. Cei care vor să participe una sau mai multe zile la înfrumusețarea acestui sat se pot înscrie, începând de astăzi, completând formularul online disponibil pe site-ul proiectului, www.colorthevillage.ro, perioada de înscriere fiind între 19 aprilie și 28 mai.

La edițiile anterioare, lucrări similare au fost făcute în localitățile Eftimie Murgu, Racovița, Ilidia și Fărășești, alese alternativ în cele două județe bănățene – Timiș și Caraș-Severin, unde voluntarii și-au adus o contribuție hotărâtoare la repunerea în valoare a arhitecturii rurale tipice pentru această zonă a țării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.