Primăvara se lasă așteptată în „grădina verticală” din centrul Timișoarei FOTO

Primăvara se lasă așteptată în „grădina verticală” din centrul Timișoarei FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Schela metalică ridicată în Piața Operei cu prilejul inaugurării Capitalei Europene a Culturii, pompos denumită „Pepiniera – 1.306 plante pentru Timișoara” și un spațiu de promenadă „pe verticală” prin centrul Timișoarei, urma să fie decorată, conform promisiunilor, cu nu mai puțin de „1.306 arbori, arbuști și diverse alte plante și flori” pe tot parcursul anului, pentru a urmări „întreg ciclul vegetal și comportamentul acestora și pentru a evidenția „biodiversitatea urbană ca element identitar al orașului”, plantele având asigurat și un sistem de irigație.

În numele „biodiversității urbane ca element central identitar al Timișoarei și valorilor ecosistemice pe care aceasta le aduce societății”, s-au promis flori din catalogul vestitei familii de grădinari Mühle, specii perene de arbori și arbuști, plante și flori de sezon care să evidențieze patrimoniul horticol al orașului.

Un „ciclu vegetal” foarte costisitor, dar inexistent

Barele de metal înconjurate cu o plasă de sârmă, alcătuiesc o instalație de 26 de metri înălțime cu cinci nivele, structurată pe o fundație improvizată, cu aspect îndoielnic, și la fiecare nivel au fost așezate, pe margine, ghivece cu câțiva pomișori și plante.

„Grădina verticală”, cum a fost ea denumită de organizatori, a avut mai mulți finanțatori și conform datelor oferite de Centrul de proiecte al primăriei, numai municipalitatea a plătit aproape 355.000 euro pentru construirea și întreținerea acesteia. Accesul pe schela care va trona în piață până în luna decembrie, „pentru a putea urmări întreg ciclul vegetal”, se face pe bază de tabel, vizitatorii fiind obligați să-și spună numele și să semneze, astfel încât, la o lună de la inaugurare, primarul Fritz anunța, triumfal, că turnul e „un adevărat  magnet pentru vizitatori” fiind vizitat de peste 25.000 de persoane.

Mai mulți timișoreni au recunoscut însă că au fost mai degrabă curioși să privească orașul de la înălțime, și nu au fost atrași  nicidecum de admirabilele aranjamente florale ale „grădinii”, schela în sine și alegerea nefericită a locului în care a fost așezată fiind mai degabă criticată și ironizată de vizitatori. Mai mult, un timișorean chiar a protestat cu o pancartă în dreptul schelei, pe care o socotește o batjocură la adresa orașului, pe care îl face de râs, și consideră că a fost o inutilă risipă a banilor publici, care puteau avea destinații mult mai utile într-un oraș în care multe servicii publice – mai ales spațiile verzi și curățenia – lasă foarte multe de dorit.

Era de așteptat ca odată cu venirea primăverii, când străzile sunt pline de copaci și arbuști înfloriți iar piețele, și pe ici pe colo câte un parc, s-au umplut de flori, „grădina verticală” să înceapă să-și merite supranumele cu care a fost răsfățată și să fie împodobită cu florile de sezon promise. În realitate, doar câteva magnolii răzlețe au înflorit timid, la primul nivel a apărut un buchet de flori învelit în hârtie, iar „grădina”, cu aceeași înfățișare hibernală posacă, tristă, din momentul inaugurării, pare a fi părăsită, cuprinsă de paragină, devenind o adevărată rușine a orașului.


Probabil este viziunea pe care administrația municipală o are asupra „biodiversității urbane” și a felului în care trebuie să arate spațiile verzi ale orașului supranumit odinioară „orașul florilor”: sărăcăcioase, neîngrijite, sălbăticite și pline de gunoaie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.