p>
În sâmbăta din Săptămâna Luminată, asociația My Banat, în parteneriat cu asociația Acasă în Banat, organizează prima gustare din Țara Morilor de Apă, la Eftimie Murgu, unde există cel mai mare complex mulinologic din Europa răsăriteană.
Numărul locurilor este limitat la 40 dar doritorii care se înscriu pe www.eat-local.ro vor avea parte de un dejun de neuitat, cu coleșă cu brânză friptă, salată cu ciganea-n cap, pită de casă făcută cu făină de grâu măcinată la moara Brușoanea, colăreți cu „lapce” și alte bunătăți pregătite în bucătăriile localnicilor din Rudăria – toate după rețete care țin de tradiția locului, căci, după cum spune organizatorul evenimentului, Delia Barbu, „Rudăria, ca multe alte locuri de poveste, nu înseamnă doar morile de apă și mâncare bună, ci înseamnă, mai ales, oamenii extraordinari care pun în mișcare aceste mori și cei care materializează poveștile locului, în fiecare zi, în bucătăriile lor”.
Deschiderea evenimentului va avea loc de către gazde, în data de 22 aprilie la ora 11.00 și va fi urmată, timp de două ore, de degustarea produselor culinare locale. Va urma un tur ghidat la morile de apă, și, concomitent, în curtea gazdelor va avea loc un târg de produse locale, la care participă producători din Caraș-Severin, care aduc pe tarabe brânză, cașcaval și alte produse lactate, miere, dulcețuri, siropuri din fructe locale sau oțet de prună. Vor fi amenajate și diverse ateliere, precum cel de făcut „pantofi”, precum și o demonstrație de măcinat făină la moara Brușoanea.
Proiectul „Hai la Rudăria”, prin care cele 22 de mori de apă din comuna cărășeană Eftimie Murgu au fost ecologizate, recondiționate și transformate într-un adevărat muzeu în aer liber, fiind incluse într-un circuit turistic, se datorează asociației Acasă în Banat, care, cu ajutorul voluntarilor, a reușit să pună în valoare aceste străvechi instalații țărănești, folosite și astăzi, și definitorii pentru tradițiile locului.